Obavijesti

News

Komentari 178

Noćna mora: 'Glasovala sam za Brexit, ali sad sam se pokajala'

Noćna mora: 'Glasovala sam za Brexit, ali sad sam se pokajala'
3

Jelena Ribić, novinarka iz Londona, kaže kako su konkretne štete već vidljive: - Četiri tvrtke, od kojih dvije čiji su osnivači Britanci, vrlo vjerojatno ostaju bez obećanih investicija...

VIDEO

Neki Britanci koji su u četvrtak glasali za izlazak iz Europske unije u petak su - suočeni s rezultatom i mogućim posljedicama - zaključili da je to bila “dramatično pogrešna odluka”.

- Glasala sam za izlazak, ali da imam još jednu priliku, glasala bih za ostanak u EU. Jutros me sustigla realnost - rekla je studentica Mandy Suthi ITV Newsu.

Sličnog su mišljenja deseci tisuća Britanaca koji su na internetu htjeli potpisati peticiju vladi za pokretanje novog referenduma - onoga o ostanku u Uniji.

Funta je, naime, odmah nakon proglašenja rezultata potonula, a svjetske tvrtke, naročito one financijske, najavile su postupno povlačenje iz Londona i Britanije. Financijska industrija Britaniji je jednako važna kao Hrvatskoj turizam. Izlazak su, inače, izglasali umirovljenici, dok su mladi očajni - uvjerljiva većina mladeži bila je za ostanak u EU. Hladan tuš Britaniji priredio je i Nigel Farage, najveći protivnik EU, koji je mrtav-hladan slagao da će Britanci nakon izlaska iz EU svakog tjedna dobivati 350 milijuna eura više za zdravstveni sustav.

O tome nema ni govora. Khembe Gibbons je zbog toga na rubu suza: “Napuštamo EU, David Cameron je dao ostavku, sad se moramo nositi s Borisom Johnsonom, a još je i Nigel Farage priznao da je lagao. Ja sam glasala vjerujući u te laži i sad mi je žao. Osjećam se okradeno za glas”.

Britanija je još prije sto godina bila “Imperija u kojoj sunce nikad ne zalazi”, a Cameronov referendum, priređen zbog političkih nesuglasica u Konzervativnoj stranci (torijevci), mogao bi dovesti do raspada te složene države jer je škotska premijerka najavila referendum na kojemu će Škoti ponovno odlučivati o svojoj sudbini. Žele li ostati u Europi, izdvojit će se iz Britanije. Cameron je sigurno očajan, no Marine le Pen slavi.

- Ovo je pobjeda slobode - rekla je Marine le Pen nadajući se izlasku Francuske - Frexitu.

Vladimir Putin sigurno trlja ruke, mada to ne priznaje - najveći njegov rival odlazi, svojevoljno, iz EU, a pritom se možda još i raspadne. Europska ideja je pretrpjela težak infarkt, napisao je Oscar Lafontaine, njemački socijaldemokrat:

“Politika stroge štednje bila je razarajuća. Tko želi spasiti Europu, mora iznova definirati cijelu ideju. Europa koja pripada samo bogatim bankarima i birokratima nema budućnost”.

Poslovi nam već propadaju

Jelena Ribić, novinarka iz Londona, kaže kako su konkretne štete već vidljive: - Četiri tvrtke, od kojih dvije čiji su osnivači Britanci, vrlo vjerojatno ostaju bez obećanih investicija jer su investitori iz Europe čekali odluku referenduma. Boljet će Britaniju još i više, nažalost. Danas su emocije malo popustile. U pripremi su prosvjedi, peticije...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 178
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava