Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Noćno spašavanje na Velebitu: Dvojac otišao gore bez opreme

Komentari (17)
 • Iznenadio ih led i snijeg na velebitu...to je isto kao da te na moru iznenadi veliki val...

  4. 3. 2019,   09:06
 • Krajnje je vrijeme da država poduzme nešto po ovakvom i sličnim primjerima gdje HGSS mora intervenirati isključivo zbog nebrige pojedinaca koji, ne samo da sebe dovode u život opasne situacije, već i druge, naravno i pripadnike HGSS-a. Trebalo bi takve odmah po spašavanju privesti sudcu za prekršaje i na licu mjesta odrediti visoku novčanu kaznu, kao i plačanje kompletnog troška spašavanja ! Za mene je to isto kao kad pijanac sjedne za upravljač vozila i neodgovorno se uputi u vožnju. Policija treba takve (nazovi) "planinare" odmah po spašavanju i zbrinjavanju privesti sucu koji bi masno odredio kaznu, pa da se u buduce svi koji se upuste u slicnu avanturu (pogotovo turisti koji sa japankama pokusavaju planinariti) prije podhvata zamisle. Bolje proračun puniti sa novcem od ovakvih tipova a ne od bakice koja je pekla rakiju (za koju je imala dozvolu). Pljuc!

  4. 3. 2019,   09:23
  • Da je bilo ovo u austriji ili u nekoj drugoj uredenoj drzavi masno bi platili svoje planinarenje.za svaki izlazak sluzbi za spasavanje uredno dobijes racun za pruzene usluge.tako bi i u nas trebalo bit.pa nece drugi put ic planinarit bez opreme i provjere stanja kakvo ce biti vrijeme

   4. 3. 2019,   09:37
  • HGSS je volonterska organizacija, koja je nastala davnih godina kao rezultat samoorganizacije planinara kako bi pomagali jedni drugima u nevolji. S vremenom su razvili vještine i stekli zavidnu reputaciju pa ih je država "usvojila" i pruža logističku podršku, a proširio se i spektar djelovanja i na druga područja, ne samo planine. Ukoliko se državi ne sviđa to, što HGSS spašava besplatno, neka si osnuje sličnu organizaciju u okviru MUP-a ili vatrogasne službe, pa neka naplaćuje kako god želi. Ili, još bolje i sukladno trendovima, neka to prepuste privatniku. U tom slučaju, HGSS će se vratiti u okrilje Planinarskog saveza i nastaviti spašavati altruistički, besplatno.

   4. 3. 2019,   09:56
 • zabrijali da je kolovoz

  4. 3. 2019,   09:51
 • Takvima treba jebacki naplatit taj izlazak gss-a pa da nauce za ubuduce

  4. 3. 2019,   09:02
 • kad se desi strancima to je već normalno ali domaćima kaj bi rekli -čavel v glavu.....a svima bi trebalo naplatiti po visinskom metru i kilometru i po satu s brojem ljudi kao u Austriji i sl.........Kad bi prvi platio 3-4000 eura naglo bi prestali izleti i zajebancija (avanturizam-adrenalinski)

  4. 3. 2019,   09:29
 • Dvojac ostaviti gore i eto ga 😉

  4. 3. 2019,   10:44
 • Uvijek se ponavljaju komentari da spašavanje treba naplatiti. Dakle, HGSS je osnovan 1950. godine pri Hrvatskom planinarkom savezu kao interna služba a s vremenom je "usvojena" od strane države budući da pri javnim institucijama ne postoji služba sličnog djelovanja. Time je država prihvatila i kodeks službe, a time i humanitarni karakter udruge. Ukoliko se državi taj humanitarni karakter ne dopada, neka si osnuje svoju vlastitu službu unutar vatrogastva ili neka prepusti privatniku. Privatizacija je sada popularna na ovim prostorima, kao i glad za novcem. Pretpostavljam da će se HGSS tada vratiti svojim planinarima i nastaviti tamo gdje su započeli 50-ih godina prošlog stoljeća.

  4. 3. 2019,   10:22
 • najviši vrh južnog Velebita ? svašta

  4. 3. 2019,   10:00
 • KAd će se već jednom ovakve opaliti po džepu da im više ne padne na pamet ovakve gluposti.. Svakom po 10000€ kazne pa da vidimo kad će opet krenuti na izlet.

  4. 3. 2019,   10:17
 • Naplatiti realne troškove i bit će toga manje

  4. 3. 2019,   10:30