Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Noga u gipsu: Djevojčica stigla kući, oporavljat će se tjednima

Foto:

Dovezla ju je Hitna iz bolnice u utorak poslijepodne. Stigla je kući i svi su presretni, doznajemo od poznanice obitelji 10-godišnje djevojčice na koju je u Vinkovcima autom naletjela ministrica Gabrijela Žalac

PRETPLATITE SE ZA JOŠ OVAKVOG SADRŽAJA:

Djevojčica je u nesreći slomila potkoljenične kosti iznad desnoga gležnja s pomakom, zbog kojega je u osječkoj bolnici operirana. Na kontrolu će morati svakih šest dana kako bi se vidjelo zarasta li kost kako treba, a oporavak bi trebao trajati oko šest tjedana. Podsjetimo, djevojčica se u subotu oko 10 sati vraćala kući s vjeronauka. Naša sugovornica vjeruje da se djevojčica zadržala u razgovoru s vjeroučiteljicom, koju veoma cijeni, zbog čega je zaostala u odnosu na ostalu djecu.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

- Vjerojatno je potrčala kako bi ih sustigla. Ona je vrlo savjesna i samostalna, zna prelaziti cestu. Prvo što je pitala nakon udarca bilo je hoće li se netko na nju ljutiti jer je pretrčala cestu - ispričala je poznanica.

Ističe da djevojčica u školu i iz škole ne ide u pratnji odraslih nego s drugom djecom. U društvu vršnjaka ide i u crkvu, gdje se priprema za prvu pričest.

Otkriva nam da je ministrica regionalnog razvoja u stalnom kontaktu s obitelji, često zove i raspituje se kako je djevojčica.

'MALENA JE DOBRO' Djevojčici koju je udarila autom ministrica Žalac dala krunicu

- Plače preko telefona i vjerujem da joj je iskreno žao zbog toga što se dogodilo - govori naša sugovornica.

Iz PU vukovarsko-srijemske su u utorak kazali kako, osim prekršajne prijave protiv vozačice zbog istekle vozačke dozvole, druge prijave zasad neće podizati. Sve su proslijedili Državnom odvjetništvu u Vinkovcima, koje treba odlučiti što dalje. Kakav je uobičajeni postupak, pitali smo stalnog sudskog vještaka za promet Gorana Husinca.

Zagreb: Srpsko narodno vijeÄ?e organiziralo je prijem u povodu proslave pravoslavnog Bo??iÄ?a PREMIJER PLENKOVIĆ: 'Žalac ostaje ministrica, to što je napravila nije za ostavku...'

- Vozači automobila moraju paziti na pješake u svakom trenutku jer su pješaci nezaštićeni. Prvo se mora utvrditi je li ministrica išla dopuštenom brzinom i je li mogla uočiti pješaka, odnosno dijete. Ako ga je mogla uočiti i zaustaviti vozilo prije naleta, ona će biti kriva. Ako je dijete istrčalo iza nekog objekta ili prepreke te ga ministrica nije mogla uočiti, a kretala se dopuštenom i prilagođenom brzinom, onda ona neće biti kriva - pojasnio nam je Husinec. Kaže da policija nakon provedenog očevida radi skicu i fotoelaborat. Iz njih će se vidjeti konfiguracija terena i utvrditi je li se iz položaja vozačice moglo pravodobno uočiti dijete i je li vozačica reakcijom prosječno pažljive osobe mogla izbjeći nesreću.

- Ako je dijete izletjelo iza parkiranog automobila ili iza grma tako da ga ministrica nije mogla vidjeti, ona neće kazneno odgovarati. Ako ga je mogla vidjeti i ako je mogla zaustaviti vozilo, ona će kazneno odgovarati.

U JAKŠIĆU KRAJ POŽEGE Dan nakon prometne ministrica Žalac je bila kuma na krštenju!

Nakon što policija izuzme sve tragove, fotografira i ispiše zapisnik, šalje sve materijale u Državno odvjetništvo - nastavlja. Prema njegovu iskustvu, u ovakvim situacijama državni odvjetnik u 90 posto slučajeva podiže kaznenu prijavu.

- Ako nije siguran, angažirat će prometnog vještaka da napravi nalaz. Nakon kaznene prijave i nakon što utvrde sve činjenice, odvjetništvo podiže optužnicu, a sud odlučuje tko je skrivio nesreću - govori Husinec.

Å ibenik: Dolazak uzvanika na konferecniju "Dani regionalnog razvoja i EU fondova" 'TREBAMO PRIČEKATI' Horvat brani Žalac: 'Tko je bez grijeha neka baci prvi kamen'

Odvjetnik Branko Šerić smatra da cijeli slučaj od početka nije najsretnije iskomuniciran.

- U svakom banalnijem slučaju daju se priopćenja, drže konferencije za novinare, a ovdje se ne želi reći što i kako se dogodilo - kaže Šerić. Smatra da bi policija, na temelju medicinske dokumentacije, trebala podnijeti kaznenu prijavu.

MUP: U nesreći u kojoj je sudjelovala Žalac nema elemenata kaznenog djela

Policija je reagirala na medijske natpise. Objavili su priopćenje u kojem tvrde da u nesreću u Vinkovcima u kojoj je sudjelovala ministrica Žalac nema elemenata kaznenog djela.

Priopćenje donosimo u cijelosti: 

Zbog mnogobrojnih medijskih upita i točnog izvješćivanja javnosti dajemo sljedeće pojašnjenje: 

U slučaju saznanja da je došlo do prometne nesreće u kojoj ima smrtno stradalih ili teško ozlijeđenih osoba, policijski službenici izlaze na mjesto događaja i žurno poduzimaju sve radnje koje ne trpe odgodu (pružaju pomoć unesrećenim, pozivaju Hitnu medicinsku pomoć, vatrogasce i slično) te pristupaju provođenju očevida prometne nesreće.    

Ukoliko dođu do saznanja da je u prometnoj nesreći osoba smrtno stradala ili je zadobila teške tjelesne ozljede, o prometnoj se nesreći obavještava nadležno državno odvjetništvo koje potom ili prepušta obavljanje očevida policijskim službenicima ili preuzima rukovođenje očevidom te se očevid obavlja uz stručnu pomoć policijskih službenika. 

Nakon provedenih izvida, ukoliko su utvrđeni elementi kaznenog djela za koje se progoni po službenoj dužnosti, nadležnom državnom odvjetništvu se podnosi kaznena prijava, a ukoliko nisu utvrđeni elementi kaznenog djela, kao što je slučaj s prometnom nesrećom u kojoj je sudjelovala ministrica Žalac, dostavlja se Izvješće.

U Izvješću se dostavljaju sve činjenice i okolnosti koje su utvrđene tijekom obavljanja očevida te se navode druge radnje koje su poduzete (razgovori sa svjedocima, sudionicima i drugo). 

Nadležno državno odvjetništvo na temelju dostavljenog ili nalaže daljnje poduzimanje mjera i radnji ili donosi državno-odvjetničku meritornu odluku za konkretni slučaj. 

Državno odvjetništvo može naložiti provođenje daljnjih izvida ili izvođenje nekih dokaznih radnji.

Ukoliko je sudionicima prometne nesreće utvrđen određeni prekršaj iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, prekršaj se sankcionira.

Komentari (334)
  • Ostati ce zapamcena kao najnesposobnija i najbahatija vlada od pocetka nastanka RH. Afera za aferom, a po svim pokazateljima katastrofa i potop. Pozitivni frizirani podaci hadezenjara su splet okolnosti Eu i svjetskog gospodarstva! Zasluga hdza to nije sigurno. Premijer je najveci neznalica i veliki govornik za tupsone adezeja instruiran od komunikologa iz obitelji! Moze hadezenjare, ali ostale farbati ne moze!

    12. 3. 2019,   19:50
  • Djevojčica nije slomila potkoljenične kosti, nego ih joj je slomila G. Žalac bez vozačke dozvole.

    12. 3. 2019,   20:33
  • Kazna je pokupit prnje iz ministarstva!

    12. 3. 2019,   19:40