Obavijesti

News

Komentari 12

Noina arka bilja: Skupljaju one vrste nužne za opstanak ljudi

Znanstvenik iz Milenijske banke sjemena, dr. Jonas Müller posjetio je prošli tjedan Botanički vrt PMF-a u Zagrebu, kako bi se upoznao s hrvatskim autohtonim biljem

VIDEO

Milenijska banka sjemena u Kraljevskom botaničkom vrtu u Kewu najveća je banka sjemena za čuvanje izvan njegova prirodnog staništa na svijetu.

Bavi se očuvanjem biljnih vrsta kojima prijeti izumiranje te onih koje će biti nužne za opstanak ljudi u budućnosti, a cilj im je do 2020. godine sakupiti sjeme 25 posto svjetske flore.Trenutačno surađuju s 80 zemalja, a jedan od partnera uskoro bi mogla postati i Hrvatska.

Znanstvenik iz Milenijske banke sjemena, dr. Jonas Müller posjetio je prošli tjedan Botanički vrt PMF-a u Zagrebu, kako bi se upoznao s hrvatskim autohtonim biljkama i razgovarao o suradnji.

- To je kao Noina arka, ali i više od toga. Noina arka je u smislu da moramo zaštiti te biljke od propadanja i očuvati ih. No mi radimo i na istraživanju tih biljaka, ispitujemo koliko su otporne, mogu li se koristiti za lijekove ili hranu - govori Müller i dodaje kako želi omogućiti da se one koriste, jer ističe kako kolekcija sjemena nije kao kolekcija poštanskih marki, koja se samo gleda nego im je važna i njihova korist za čovječanstvo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U banci trenutačno imaju dvije milijarde sjemena od više od 30.000 vrsta biljaka iz 140 zemalja. Ono nije očuvano samo kako bi se zaštitila biljna raznolikost nego se čini sjeme dostupnim za održivo korištenje u poljoprivredi, vrtlarstvu, šumarstvu i staništima na kojima su te biljne vrste izumrle.

Projekt je pokrenut 2000. godine, kao “polica osiguranja” protiv izumiranja biljaka u divljini i za čuvanjem njihova sjemena za budućnost.

>>> Više pročitajte u Expressu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS