Obavijesti

News

Komentari 11

Nora (5) nakon terapija sama stoji na nogama: 'Mama, mogu'

Nora (5) nakon terapija sama stoji na nogama: 'Mama, mogu'
6

Ova plavokosa djevojčica zarazna osmijeha i nevjerojatne volje, radi fizikalne vježbe svakog radnog dana po čak sedam sati. Nora nije mogla samostalno ni sjediti

VIDEO

Bravo Nora! Još malo, samo se izravnaj. Drži se, glavu gore, odlično. Gdje je mama? Hoćeš joj mahnuti?, pita terapeutkinja Noru Kuserbanj (5), dok ona stoji pridržavajući se lagano rukama za stolić. U tom trenutku Nora diže ruku kako bi mahnula majci te se za stolić drži samo jednom rukom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:01

- Mama mogu - govori Nora uz osmijeh dok joj oči sjaje od ponosa.

- Bravo! - oduševljeno odgovara njezina mama Martina Bionda (35).

Nora je rođena gotovo tri mjeseca ranije i ima spastičnu cerebralnu paralizu i stopostotnu invalidnost donjih ekstremiteta. U svibnju prošle godine kad su Norini roditelji mama Martina i tata Denis Kuserbanj (37) pokrenuli humanitarnu akciju "Norin prvi korak" kako bi skupili novac za robotsku neurorehabilitaciju na uređaju Lokomatu, Nora nije mogla samostalno ni sjediti.

Mala Nora u Novoj godini ima samo jednu želju - prohodati!
Mala Nora u Novoj godini ima samo jednu želju - prohodati!

U sjedeći položaj postavljali su je roditelji, a već nakon nekoliko sekundi Nora bi se nagnula u stranu. 

Već nakon prvog ciklusa terapija Nori je znatno ojačao trup, može se posjesti i zadržati sjedeći položaj neko vrijeme, sjediti na klupici i igrati se objema rukama.

Kako bi to postigla, ova plavokosa djevojčica zarazna osmijeha i nevjerojatne volje, radi fizikalne vježbe svakog radnog dana po čak sedam sati. Njezina mama opisala nam je kako izgleda njihov Norin uobičajeni dan. 

- Naš dan počinje buđenje u šest sati. Ja popijem kavu, prošećem našu kujicu Šapicu i nježno budim princezu u 7 sati. U pola 8 lagano ustaje, slijedi doručak pa se spremamo za terapije. U devet smo u Poliklinici Glavić, i tamo smo svaki dan do 14 sati. Tamo Nora marljivo vježba, nekad ima i suza, ali i meni se plače kad vidim koliko joj je nekad teško i naporno sve to. U pola tri jurimo kući gdje nas baka čeka s ručkom, potom Nora ide odmoriti. Ponedjeljkom, srijedom i petkom popodne moje oko plavo ima još dva sata terapija u Poliklinici Polovina. Četvrtkom ide na plivanje, a utorak je dan za odmor - pokušala nam je Martina dočaravati Norin naporan dnevni raspored.

Kao majci najveća joj je briga hoće li uspjeti staviti svoje jedino dijete na noge.

- Obećala sam joj da ćemo zajedno šetati ruku pod ruku nas dvije zajedno. Nora nema djetinjstva kao ostali vršnjaci jer eto tako nam je Bog odredio. Djetinjstvo mog djeteta prolazi u vožnji auta i jurcanja s jedne terapije na drugu. Iskreno se nadamo da će nam se to sve vratiti - govori Martina.

Nora je 17. prosinca 2018. godine po drugi put krenula na terapije u Polikliniku Glavić u Zagrebu. Prvih mjesec dana vježbali su s njom besplatno. Najviše rade na stabilnosti trupa i mobilnosti zdjelice kako bi je mogli uspraviti na noge, a potom stvoriti obrazac hoda koji Nori nedostaje.

Osim na robotu Lokomatu, Nora će imati terapije na Myru, velikoj kognitivnoj ploči, koja traži hvatove i zahvate s obje ruke, Tymu, balansnoj ploči za što stabilniji sjedeći položaj te na uređaju za smanjenje spazma. 

Za još tri mjeseca treba im oko 90.000 kuna. U drugoj humanitarnoj akciji pod nazivom "Norin prvi korak - 2018", pokušavaju skupiti oko 90.000 kuna, koliko im treba za još tri mjeseca terapija. Kao i prvi put, akciju je odobrio nadležni gradski ured. Dosad su uspjeli skupiti oko 30.000 kuna, a akcija traje do 16. veljače 2019. godine. 

Možete im pomoći uplatom na račun za posebne namjene u Zagrebačkoj banci otvoren IBAN HR3123600003511959793 – swift/bic: zabahr2x, na ime Denis Kuserbanj.     

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature