Obavijesti

News

Komentari 49

Norvešku je sad jeftinije zvati iz Slovenije nego iz Hrvatske

Norvešku je sad jeftinije zvati iz Slovenije nego iz Hrvatske
1

Poziv s hrvatskog mobitela iz Hrvatske u inozemstvo nije roaming nego međunarodni poziv. Cijene ovise o zonama, od susjedstva do Oceanije, i poprilično su visoke

VIDEO

Treba razlikovati roaming od međunarodnih poziva da ne bi bilo neugodnih iznenađenja na sljedećem računu za mobitel, upozorava Đuro Lubura, stalni sudski vještak za telekomunikacije.

- Roaming je kad s hrvatskim mobitelom odete izvan Hrvatske i mobitel koristite na stranoj mreži. Unutar Europske unije, Islanda, Lihtenštajna i Norveške, mobitel se može koristiti kao u Hrvatskoj, a operator će potrošene minute, megabajte ili poruke skidati iz tarife ili naplaćivati prema tarifi kao da se iz Hrvatske poziva druga mrežu u Hrvatskoj. Dolazni pozivi ili poruke ne naplaćuju se. Ako netko unutar četiri mjeseca telefon dulje koristi u EU roamingu, operator može tražiti pojašnjenje i u iznimnim slučajevima nakon upozorenja naplatiti dodatnu naknadu koja nije previsoka - pojasnio je Lubura u tekstu na tportalu.

Pozivi s hrvatskog mobitela iz Hrvatske u inozemstvo, u članice EU ili bilo koju drugu zemlju, nisu roaming, nego međunarodni pozivi, dodaje Lubura te upozorava da te cijene nisu regulirane ukidanjem roaminga pa ni pozivi nisu pojeftinili.

U praksi, to znači da je s mobitela nekog hrvatskog teleoperatera skuplje zvati u Norvešku nego iz Slovenije. Štoviše, i Sloveniju je hrvatskim mobitelom skuplje zvati “od kuće” nego iz Slovenije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Neki analitičari, pak, upozoravaju da su hrvatski operateri već nadomjestili zaradu koju su izgubili ukidanjem roaminga.

- Odavno su ‘uskladili cijene po zonama’, što je poskupjelo međunarodne pozive. Većina je operatera podijelila međunarodne pozive u nekoliko zona, a cjenik je tako kompliciran da neki skuplje naplaćuju poziv iz Hrvatske prema državama s kojima tvorimo EU, nego prema BiH koja nije u EU - kažu. Pojašnjavaju da domaći operatori za svaki međunarodni poziv prema, primjerice, njemačkim mrežama, moraju njemačkom operatoru platiti interkonekcijsku naknadu. Ona je između 5 i 10 lipa po minuti ako se povezuje s inozemnim pretplatnikom pokretnih (mobilnih) mreža, dok je pri povezivanju s inozemnim pretplatnikom fiksnih mreža višestruko manja. Nema razlike, dodaju, u interkonekcijskoj naknadi kada hrvatski pretplatnik iz Hrvatske zove Njemačku ili kada slovenski pretplatnik, za gostovanja u Hrvatskoj, zove Njemačku. Oba poziva idu preko hrvatske mreže koja je njemačkom operatoru dužna platiti naknadu. No, naši korisnici pokretnih mreža plaćaju nerealno visoku cijenu međunarodnoga poziva, a operatori im primjenjuju i diskriminacijsku obračunsku jedinicu. Promet obračunavaju po sekundama. Kad korisnicima obračunavaju međunarodne pozive, onda je obračunska jedinica minuta, tj. 60 sekundi. Pretpostavimo da međunarodni poziv iz RH prema pokretnoj mreži u Njemačkoj traje 10 sekundi. Hrvatski će operator njemačkomu platiti šestinu cijene minute, to je naknada koja se naplaćuje između 5 i 10 lipa, ali će zato svojem pretplatniku obračunati cijelu minutu poziva. Ako, pak, poziv traje 75 sekundi, hrvatski će pretplatnik platiti cijenu za 120 minuta.     

Pozivi na Južni pol i na satelitsk emreže stoje do 75,75 kuna po minuti

Cijene poziva prema inozemstvu ovise o zonama. Iako BiH nije u EU, pozivi u tu susjednu zemlju su kod nekih teleoperatera, ali samo prema nekim tamošnjim mrežama, najjeftiniji. No, roaming je od 15. lipnja u BiH skuplji nego u zemljama EU. Najskuplji su, pak, pozivi na satelitske mreže i na Antarktiku. Minuta je u Tele2 do 75,75 kuna, u Vipu do 70, U Tomatou do 50,81, HT-u do 68,20 a u Simpi do 54,56 kuna po minuti.

Cijene poziva mobitelom u inozemstvo po minuti

TELE2 3,05-18,55 kn

VIP 4,50-11 kn

TOMATO 1,99-18,50 kn

SIMPA 4,99-15,99 kn

HT 4,99-15,99 kn

>>> Cijene su s internetskih stranica teleoperatera

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1