Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nova blokada: Zagreb će biti zatrpan smećem za blagdane?

None Foto: Marko Lukunić/PIXSELL 4

I to ne samo dva dana. Ne mogu reći koji točno datum, božićni blagdani imaju više dana. Ostavit ćemo to za iznenađenje, kažu u Udruzi za zaštitu okoliša Jakuševac

Zagrebačko smetlište Jakuševac ponovno će biti blokirano i to već tijekom božićnih blagdana, što znači da će se opet sav otpad nalaziti na ulicama kao prije dvije godine. Najavila je to Udruga za zaštitu okoliša Jakuševac.

- I to ne samo dva dana, nego duže. Ne mogu reći koji točno datum, božićni blagdani imaju više dana. Ostavit ćemo to za iznenađenje - kaže Ratko Bedeković, predsjednik udruge.

Skupština je u ponedjeljak tijesnom većinom izglasala da se i sljedeće godine 9.000 tona iz Samobora dovozi na zagrebačko smetlište. Iako to traje već 11 godina, mještani oko odlagališta kažu da su sada prevršili mjeru. 

'Nećemo više tuđe smeće. Imat će novi Napulj'

- Ti zastupnici nikada nisu bili ovdje. Nećemo više tuđe smeće. Mi živimo 110 metara od odlagališta. Kad ne razumiju, imat će novi Napulj – kaže Bedeković.

U Skupštini je odluka jedva prošla. Izglasali su je zastupnici Bandićeve liste, HSS-a i HSU-a. HSLS koji je inače u partnerstvu s njima, glasao je protiv. 

Darinko Kosor, predsjednik Skupštine i HSLS-a je glasao protiv. On je prije godinu dana obećao da je to zadnji put da susjedni Samobor vozi otpad u Zagreb. 

HDZ-ovci su omogućili izglasavanje odluke iako su bili suzdržani. Da su oni napustili dvoranu kao ostala oporba, SDP i HNS, odluka bi pala.

'Nemamo riješen problem, a prihvaćamo tuđi otpad'

- Zagreb kao da je tata ili stariji brat svim gradovima u okolici. Ogromne količine otpada se gomilaju u Zagrebu i nemamo riješen problem, a prihvaćamo tuđi otpad – rekao je Davor Bernardić(SDP) zašto neće podržati odluku. Podsjetio je da je županija odbila odlagalište za šutu iz spalionice.

'Treba pomoći susjedu'

Nenad Matić(HSS) čiji stranački kolega vodi Samobor je podsjetio da će sljedeće godine Samobor imati svoje odlagalište otpada. 

- Pa kako bi bilo da oni zatvore vodu koju crpimo s područja županije? Treba pomoći susjedu - rekao je Matić i podsjetio da su Zagreb i Samobor nekada bili jedan grad, pa da problem datira od tada. 

Samobor godišnje plaća između 4 i pet milijuna kuna za odlaganje otpada.

Komentari (44)
  • Budite mirni,Kosor je "stručnjak"on će to već riješiti.Znate njega !

    22. 12. 2014,   20:21
  • Da su mogli, gradili bi si kuce nasred odlagalista...kad je trebalo pare od naknade pobirat, bilo je dobro...a sad im je prekipjelo...nitko ih nije tjerao na to

    22. 12. 2014,   21:38
  • Ja bi rekao da se sada vidi koliko je Miki bio mačak pa je sve rjesavao

    22. 12. 2014,   20:05