Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nova erupcija vulkana Fuego, evakuirano je 4000 stanovnika

None Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Vulkan izbacuje pepeo više od tisuću metara u zrak kratera i ta prava kišu pepela bi mogla pasti i na turistički grad Antiguu, naveo je Nacionalni institut za vulkanologiju Gvatemale

Zbog nove erupcije vulkana Fuego u Gvatemali u ponedjeljak je evakuirano oko 4000 stanovnika okolnih sela jer se strahuje od katastrofe slične onoj u lipnju u kojoj je 194 osoba smrtno stradalo i 234 nestalo.

Peta ovogodišnja erupcija 3763 visokog Fuega, koji se nalazi 35 kilometara jugozapadno od glavnog grada Gvatemale, počela je u nedjelju ujutro po lokalnom vremenu.

Vlasti su proglasile crvenu uzbunu i evakuirano je 3925 stanovnika okolnih sela, rekao je Walter Monroy, zamjenik direktora Nacionalne koordinacije za krizne situacije (Conred).

Više od 2000 ih je smješteno u četiri skloništa koje su organizirale vlasti, dok su ostali kod obitelji i prijatelja, precizirao je taj dužnosnik.

Vulkan izbacuje pepeo više od tisuću metara u zrak kratera i ta prava kišu pepela bi mogla pasti i na turistički grad Antiguu, naveo je Nacionalni institut za vulkanologiju Gvatemale (Insivumeh).

Vulkan izbacuje lavu na oko 500 metara iznad kratera. Aktivnost Fuega je ocijenjena između visoke i jako visoke, rekao je direktor Instituta Juan Pablo Oliva. Ne zna se koliko će trajati erupcija, a prethodna je trajala 4 dana, od 6. do 9. studenoga.

Komentari (3)
  • "više od tisuću metara u zrak kratera i ta prava kišu pepela bi mogla pasti..." hm, nisam jedini koji još nije kavu popio...

    20. 11. 2018,   08:18
  • Jel to pravi vulkan?

    20. 11. 2018,   15:41
  • 😂 😂 Mislim da se izlijev pameti i stručnog kadra iz hrvatske najbolje vidi na primjeru 24... Očito nam vijesti i članke pišu "Ausländeri", ali ovi koji dolaze nama... 😊

    20. 11. 2018,   09:05