Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nova ideja Britanaca: Carinske postaje uz granicu s Irskom

None Foto: Clodagh Kilcoyne/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Backstop', zaštitni mehanizam kojim se želi spriječiti ponovno podizanje čvrste granice na irskom otoku, predviđen je sporazumom o razdruživanju koji je dogovorila bivša premijerka Theresa May

Velika Britanija predlaže uspostavu carinskih postaja s obje strane irske granice nakon Brexita, kako bi se izbjegla potreba za graničnim kontrolama na samoj granici, prenosi irska javna televizija RTE u ponedjeljak.

- Velika Britanija predložila je stvaranje niza 'centara za carinjenje' s obje strane irske granice, kao ključni dio svog plana za zamjenu backstopa - napisao je na Twitteru urednik RTE-a za Europu, Tony Connelly.

- Ti centri, zapravo carinske postaje, bili bi smješteni između 8 i 16 kilometara od granice - dodao je.

'Backstop', zaštitni mehanizam kojim se želi spriječiti ponovno podizanje čvrste granice na irskom otoku, predviđen je sporazumom o razdruživanju koji je dogovorila bivša premijerka Theresa May.

Britain's Prime Minister Boris Johnson appears on BBC TV's The Andrew Marr Show SVE MANJE VREMENA Johnson ne misli dati ostavku: 'Ja ću isporučiti Brexit 31. 10.'

Upravo taj zaštitni mehanizam neprihvatljiv je zagovornicima Brexita, jer s njime ne dobivaju odriješene ruke za zaključivanje sporazuma o slobodnoj trgovini s trećim zemljama.

Boris Johnson obećao je izvesti Veliku Britaniju iz EU-a do 31. listopada s ili bez sporazuma.

Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker rekao je ovoga mjeseca kako postojanje backstopa nije nužno za postizanje sporazuma s Velikom Britanijom.

Britain's Prime Minister Boris Johnson meets with NHS workers inside 10 Downing Street in London PRIJE 20 GODINA Johnson odbacuje tvrdnje da je neprimjereno dirao novinarku

- Što se tiče tzv. alternativnih aranžmana, koji bi nama i Britaniji omogućili da postignemo glavne ciljeve 'backstopa'... ako bude rezultata, nije me briga za instrument - kazao je.

Komentiraj, znaš da želiš!