Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Nova kategorizacija obuhvatit će ispod 20.000 iznajmljivača'

None Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Što se tiče privatnih iznajmljivača i plana rekategorizacije, tu ne očekujemo probleme s obzirom da je manje od 20.000 onih koji bi zakonski trebali promijeniti kategoriju, kazao je državni tajnik

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina izjavio je u petak kako u reformi turističkog sustava ne očekuje poteškoće u rekategorizaciji privatnih iznajmljivača, jer je manje od 20.000 onih koji će biti zahvaćeni tim mjerama.

- Što se tiče privatnih iznajmljivača i plana rekategorizacije, tu ne očekujemo probleme s obzirom da je manje od 20.000 onih koji bi zakonski trebali promijeniti kategoriju, a velik dio njih već je investirao i uredio svoje apartmane - izjavio je Glavina u Splitu prije početka Foruma obiteljskog smještaja, koji je okupio više od tisuću sudionika.

Podsjetio je na pokretanje programa mikrokreditiranja namijenjenog privatnim iznajmljivačima istaknuvši kako 'prema podacima iz bankarskih krugova' postoji veliko zanimanje za taj program.

- U sljedeće dvije godine imat ćemo značajno poboljšanje kvalitete u privatnom smještaju - kazao je Glavina.

Privatne iznajmljivače ocijenio je iznimno važnima za hrvatski turizam, posebice u predsezoni i posezoni, kazavši kako oni 'predstavljaju Hrvatsku u njenom najizvornijem i najoriginalnijem smislu što je dodana vrijednost kakvu nemaju konkurentske zemlje'.

Direktorica Sektora za turizam u Hrvatskoj gospodarskoj komori Ana Klarić je izvijestila kako je u 2018. godini u Hrvatskoj za 10 posto povećan broj dolazaka turista u privatni sektor u odnosu na godinu ranije, a broj noćenja porastao je za 6,2 posto.

- Međutim, privatni smještaj se razvija i na nama konkurentskim tržištima te se važno usredotočiti ne samo na povećanje brojki nego i na podizanje kvalitete u privatnom smještaju - rekla je Klarić.

Ne boje se pada zbog Brexita

Odgovarajući na novinarska pitanja glede predstojeće turističke sezone, Glavina je rekao kako će se Hrvatska suočiti s izazovima koje imaju i druge zemlje u europskom mediteranskom području, ali da očekuje kvalitetnu turističku godini i brojke iz prošle godine. Dodao je kako se Hrvatska mora dodatno potruditi, jer su se 'veliki turistički igrači vratili'.

Istaknuo je kako je razvoj Hrvatske kao aviodestinacije jedan od prioriteta Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice.

- Zadnje dvije godine investirali smo više od 70 milijuna kuna što je rezultiralo s više od 70 novih aviolinija - kazao je.

Dodao je kako su u tijeku aktivnosti na uvođenju avionskih linija splitske i zagrebačke zračne luke sa Sjedinjenim Američkim Državama, te na avionskom povezivanju Hrvatske i Kine.

Na upit može li se Brexit odraziti na našu ovogodišnju turističku sezonu, Glavina je rekao kako je to pitanje na koje trenutno nitko nema odgovor, no kako prema dostupnim informacijama neće biti velikoga pada putovanja britanskih turista.

- Mislim da bi potencijalno najveće posljedice od Brexita mogle eventualno imati Španjolska i Italija gdje su Britanci najvažniji gosti - kazao je Glavina.

Komentari (8)
  • Uh baš šteta za britance! Kome ce faliti ti prljavci

    29. 3. 2019,   19:54
  • najveći lopovluk ćine ti iznajmljivaći,pa preko pola gostiju je neprijavljeno,a zna se tko su vlasnici apartmana i inspekcija je -nemoćna-

    29. 3. 2019,   18:58
  • Nema više prijavljivanja.

    31. 3. 2019,   00:13