Obavijesti

News

Komentari 64

Nova nada: Dječaci su otkrili otvor koji ih vodi do izlaza?

Nova nada: Dječaci su  otkrili otvor koji ih vodi do izlaza?
10

Dječake zarobljene u spilji u Tajlandu spasioci ubrzano uče roniti, no još su preslabi za takav pothvat. Za sada se nalaze na uzvišenju koje lokalci zbog izgleda zovu “ženske grudi”

VIDEO

Iako se nalaze gotovo 800 metara pod zemljom, grupa od 12 zarobljenih dječaka i njihov trener prijavili su kako su čuli lavež pasa, kukurikanje pijetla i dječje glasove unutar tajlandske špilje Tham Luang.

Pod zemljom su dulje od tjedan dana

Špilja užasa na Tajlandu: Djecu su spremni spašavati i Hrvati
Špilja užasa na Tajlandu: Djecu su spremni spašavati i Hrvati

Međunarodni tim spasilaca shvatio je to jako ozbiljno i sad pokušavaju pronaći misteriozni dimnjak putem kojeg u špilju ulazi zrak, ali i zvukovi s površine. Ako ga zbilja pronađu, možda bi ga mogli proširiti kako bi tako 13-oricu izvukli na površinu. Ipak, s obzirom na to koliko su dugo u mraku pećine, postoji mogućnost da im se sve samo pričinjavalo. Britanskim roniocima koji su pronašli djecu, Richardu Stantonu, Johnu Volanthenu i Robertu Charlesu Harperu, u petak bi se trebale priključiti kolege i speleoronioci Jason Mallinson i Chris Jewel. Sa sobom su ponijeli 500 kilograma ronilačke opreme.

International divers carry equipments as they prepare to go in to Tham Luang cave complex, as members of an under-16 soccer team and their coach have been found alive according to local media in the northern province of Chiang Rai

- U petak za Tajland odlazi još jedan tim iz Ujedinjenog Kraljevstva koji im nosi opremu za komunikaciju u pećinama. S jednim sustavom bi mogli razgovarati, a drugim slati nešto kao SMS-ove unutar špilja - rekao je Dinko Novosel iz HGSS-a, koji je ujedno i predsjednik Europske speleospasilačke asocijacije. Dodao je kako je riječ o njihovu radijskom sustavu imena Nicola, koji bi omogućio bežičnu komunikaciju. Osim njega, koristit će i sustav veza Cave link, kakvog koriste i naši HGSS-ovci.

Vrijeme curi: 'Molimo Boga da nam plan spašavanja uspije...'
Vrijeme curi: 'Molimo Boga da nam plan spašavanja uspije...'

Inače, dječake užurbano uče roniti za scenarij izvlačenja, no oni su još preslabi za takav pothvat. Spasilačku ekipu najviše brinu nove monsunske kiše koje bi natjerale dječake na još dublje povlačenje u pećinu. Za sada se nalaze na uzvišenju koje lokalci zbog izgleda zovu “ženske grudi”. Prema posljednjim informacijama, službe užurbano ispumpavaju vodu koja je dječake zapravo otjerala u špilju. U roku od sat vremena pumpama uspijevaju izvući 1,6 milijuna litara. Svima im se u pismu zahvalio i tajlandski kralj Rama X.

- Ovo je pokazalo snagu jedinstva, ljubavi i volje neovisno o svemu - piše kralj Rama X.

Nisu napisali zadaću pa nisu otišli na izlet u spilju

Dvojica školaraca iz Tajlanda samo su pukim stjecajem okolnosti izbjegli da i oni s dječacima iz nogometnog kluba čekaju spas špiljskom kompleksu Thamg Luang. Songpol Kanthawong (13) i Tsaweechai Namsang (13) sa zarobljenim dječacima treniraju nogomet no toga kobnog dana Songpol nije bio završio domaću zadaću pa nije otišao na trening dok je Tsaweechaija s treninga pokupila majka jer nije imao bicikl. 

Ako uskoro ne izvuku dječake, ostat će u pećini još 4 mjeseca
Ako uskoro ne izvuku dječake, ostat će u pećini još 4 mjeseca

- Trebao sam i ja otići s njima na izlet u spilju, ali nisam imao bicikl pa nisam mogao ići. Inače bi i ja sada bio zarobljen. Jako sam zabrinut za njih. Kada sam čuo što im se dogodilo nisam mogao cijelu noć spavati i plakao sam. Stalno mislim na njih. Da sam slučajno završio s njima, siguran sam da bi moja mama od brige završila u bolnici - kazao je Songpol za Daily Mail. 

- I ja sam trebao ići u spilju, ali kako nisam završio domaću zadaću, morao sam s treninga ravno kući završiti je. Nisam mogao vjerovati što se događa kad sam čuo vijest. Jako sam zabrinut - kazao je Tsaweechai. 

Boys from the under-16 soccer team trapped inside Tham Luang cave covered in hypothermia blankets react to the camera in Chiang Rai, Thailand

Dječaci su dodali kako je trener ovaj izlet za mlade igrače planirao danima kako bi ih nagradio. 

- Trener nam je svima jako drag i volimo ga. Bili smo presretni što ćemo s njime ići na izlet u spilju. I znam da bi on učinio sve za našu sigurnost - rekao je Songpol. 

Tsaweechai je dodao kako je jednom bio u spilji Thamg Luang te ju opisao kao 'zastrašujuće, ali prekrasno mjesto'. 

- Unutra je zaista jako, jako mračno. Ipak, prekrasno je jer zidovi spilje svijetle u mraku - kazao je dječak.

Dječake u tajlandskoj špilji uče roniti kako bi ih mogli spasiti
Dječake u tajlandskoj špilji uče roniti kako bi ih mogli spasiti

Dječaci su rekli kako jedva čekaju da spase njihove prijatelje. 

-  Jedva im čekamo ispričati kako su bili u centru pažnje cijelog svijeta i kako smo svi molili za njih. Bit ćemo presretni kada ih izvuku na sigurno - zaključili su Songpol i Tsaweechai. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa