Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nova novčanica od 20 dolara: Evo tko će zamijeniti Jacksona

None Foto: ABC

Lik Harriet Tubman, američke aktivistkinje za ukidanje ropstva iz 19. st. uskoro će se naći na novčanici od 20 dolara. Ona će na novčanici zamijeniti vojskovođu Andrewa Jacksona, 7. predsjednika SAD-a

Po prvi put će se lik jedne crne žene naći na američkoj novčanici. To će ujedno biti i prvi put u posljednjih 100 godina da se uopće nađe na novčanici lik jedne žene.

Američki ministar financija Jack Lew objavio je da će se portret Harriet Tubman naći na prednjoj strani novčanice, dok će na poleđini biti portret slavnog vojskovođe Andrewa Jacksona, sedmog američkog predsjednika i osnivača današanje Demokratske stranke.

Vlada je pokrenula veliko ispitivanje javnog mijenja o tome koja bi žena trebala biti izabrana da krasi jednu američku novčanicu i to prvi put u 100 godina. Među finalistkinjama bile su Eleonor Roosvelt i aktivisktinja u borbi protiv rasne segregacije Rosa Parks.

Samo su dvije žene bile na američkim novčanicama, a to su Martha Washington, supruga prvog američkog predsjednika Georga Washingtona ili Indijanka Pocahontas. 

Harriet Tubman je bila američka crnačka aktivistkinja poznata pod nadimcima Crni Mojsije, Djed Mojsije i Mojsije Njenog naroda. Rođena je kao ropkinja u državi Maryland, a 1844. pobjegla na Sjever koristeći se tzv. Podzemnom željeznicom.

Foto: Wikipedia

Nakon toga je uz pomoć abolicionista organizirala 19 ekspedicija tijekom kojih je oslobođeno 300 robova. Južnjački robovlasnici su joj ucijenili  glavu na 40.000 dolara. Za vrijeme američkog građanskog rata bila je špijun za vojsku Unije. Nakon rata podigla je mnogobrojnu obitelj i borila se za prava žena. Doživjela je 91. godinu.

Komentari (7)
  • gadna ti li je kruva ti

    21. 4. 2016,   11:44
  • S obzirom da su napravili jedan od većih genocida u povijesti nad domicilnim stanovništvom, bilo bi ok da koju novčanicu posvete indijancima.

    21. 4. 2016,   13:33