Obavijesti

News

Komentari 58

Nova optužnica protiv Protege i Sladonje vraćena na doradu

Nova optužnica protiv Protege i Sladonje vraćena na doradu
1

Bivše čelnike HPB-a Josipa Protegu i Ivana Sladonju tereti se da su dvjema tvrtkama odobrili kredite bez osiguranja čime su banku navodno oštetili za najmanje 16 mil. kn

VIDEO

Zagrebački Županijski sud vratio je Uskoku na doradu novu optužnicu protiv bivšeg predsjednika i člana uprave Hrvatske poštanske banke (HPB) Josipa Protege i Ivana Sladonje optuženih da su dvjema tvrtkama odobrili kredite bez osiguranja čime su banku navodno oštetili za najmanje 16 milijuna kuna.

Protegu i Sladonju tužiteljstvo tereti da su u travnju 2008. tvrtki iz Zagreba odobrili dugoročni kredit od 11 milijuna kuna s namjenom kupovine vlasničkih udjela u dvama društvima, uz uvjete koji odstupaju od uobičajenih, izvijestilo je tužiteljstvo nakon podizanja optužnice u siječnju.

Sporni kredit navodno je zatražila odgovorna osoba iz zagrebačkog poduzeća koja je pritom postupala po uputama Đanija Bažona, u međuvremenu preminulog člana uprave trećeokrivljene pulske tvrtke Glas Istre, dok su Protega i Sladonja navodno odobrili kredit s namjerom da pribave znatnu korist poduzeću iz Zagreba.

Okrivljeni bankari su prema sumnjama tužiteljstva sporni kredit odobrili protivno Zakonu o bankama i unatoč stajalištu Sektora upravljanja rizicima koji je plasman ocijenio rizičnim jer zagrebačka tvrtka nije imala poslovnih aktivnosti niti je dostavila plan poslovanja po kojem bi se vidjela mogućnost otplate kredita. Osim toga, sumnja tužiteljstvo, ponuđeni instrumenti osiguranja odstupali su od bankarskih pravila pa su okrivljenici bili svjesni da banku izlažu riziku i nastanku znatne štete.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Poduzeće iz Zagreba je prema sumnjama tužiteljstva samo djelomično podmirilo dio kamata po kreditu u iznosu od oko 1,2 milijuna kuna, dok glavnicu s preostalim kamatama nije podmirilo, niti će je podmiriti jer je nakon stečajnog postupka brisano iz Sudskog registra, dok je Glas Istre otišao u stečaj i ima blokiran račun od veljače 2010.

Protegu i Sladonju tužiteljstvo tereti i da su u svibnju 2009. Glasu Istre odobrili kratkoročni revolving kredit u iznosu od pet milijuna kuna za obrtna sredstva iako su znali da je to poduzeće sklopilo ugovor o pristupanju dugu za kredit odobren poduzeću iz Zagreba i da je banka prema njemu izložena za najmanje 11 milijuna kuna.

Zajedno s devetoricom suoptuženika Protegi i Sladonji već se sudi u slučaju Bankomat, također zbog optužbi da su Hrvatsku poštansku banku oštetili odobravanjem rizičnih kredita.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Iz SDP-a najavili izvanredno obraćanje nakon sjednice Ustavnog suda o Milanoviću
POSTIZBORNI PREGOVORI

Iz SDP-a najavili izvanredno obraćanje nakon sjednice Ustavnog suda o Milanoviću

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1