Obavijesti

News

Komentari 158

Nova recesija pred vratima: Ne dižite kredite i počnite štedjeti

Nova recesija pred vratima: Ne dižite kredite i počnite štedjeti
1

Zadnji put kada je globalna ekonomija zapala u krizu, Hrvatskoj je trebalo sedam godina da se iz nje izvuče. Nezaposlenost je rasla, a kupovna moć padala

VIDEO

Indeks poslovne klime u Njemačkoj, koji izračunava IFO Institut iz Münchena, ovoga je mjeseca zaronio još dublje. U srpnju je indeks poslovne klime u Njemačkoj bio 95,8 da bi u kolovozu pao na 94,3 boda, što je ujedno najniža razina od studenoga 2012. godine

Osim zastoja gospodarskog rasta u Njemačkoj, globalnoj ekonomiji prijeti i usporavanje gospodarstva Kine te Trumpovi trgovinski ratovi. Zadnji put kada je globalna ekonomija zapala u krizu, Hrvatskoj je trebalo sedam godina da se iz nje izvuče. Nezaposlenost je rasla, a kupovna moć padala. 

- Hrvatska ne upravlja svojom ekonomijom, tako da smo ponovno potpuno nespremni za dolazak recesije. Da bi mogli reagirati na recesiju, morali bismo u svojim rukama imati mehanizme upravljanja vlastitom ekonomijom. Pa kad krene nizbrdo, da možemo upotrijebiti kočnice. Mi te kočnice na žalost nemamo. Jednako tako, kada ima dovoljno goriva, treba dati gas i savladati sve uzbrdice. U godinama rasta, mi ni to nismo uspjeli napraviti - rekao je prof. dr. Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista za Slobodnu Dalmaciju. 

Ističe da, kad već država nije spremna za recesiju, za nju se mogu pripremiti njezini građani. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako se pripremiti? 

- Ovo je pravo vrijeme za štednju. To je važna odluka u vođenju osobnih financija u doba rasta. Građani bi trebali biti oprezni i oko podizanja novih većih kredita. Prošli su put upravo zbog zaduženja koje nisu mogli otplaćivati brojni građani otišli u blokadu - rekao je. 

One koji planiraju otići vani raditi Jurčić upozorava da ni tamo neće cvjetati ruže. Jer su i te zemlje za vrijeme prošle recesije pokušale zadržati postojeća radna mjesta, a ne otvarati nova. 

Jurčić savjetuje i da bi građani trebali stvoriti financijsku zalihu za ključne potrebe kao što su hrana i režije za godinu dana unaprijed. Ukoliko netko ima vrt, kaže Jurčić, barem će uštedjeti na hrani ukoliko ostanu bez posla. Preporučuje i ne ulaziti u velike kredite, primjerice za stan ili automobil te da se ne pouzdate u odlazak u inozemstvo. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 158
VIDEO

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)