Obavijesti

News

Komentari 3

Nova runda tužbi Hrvatske radiotelevizije protiv medija

Nova runda tužbi Hrvatske radiotelevizije protiv medija
1

Da HRT ne staje s trošenjem javnog novca, odnosno novca svojih pretplatnika, na brojne tužbe protiv novinara i medija koji propituju njihov rad i poslovanje, svjedoče i najnoviji slučajevi

VIDEO

Zbog teksta 'Unatoč upozorenjima, HRT dopušta revizionizam i iskrivljavanje povijesti' autorice Zrinke Vrabec Mojzeš, objavljenog 9. listopada 2018. u tjedniku Nacional, te teksta 'Leglo dvoličnosti na Prisavlju' novinara Ladislava Tomičića, objavljenog 30. rujna 2018. u Novom listu i prenesenom 1. listopada 2018. u Glasu Istre, HRT traži ukupno 420 tisuća kuna – 220 tisuća od Nacionala i 200 tisuća od Glasa Istre.

Uz to što je Tomičićev tekst pisan nakon uvida u pravomoćne sudske odluke na temelju kojih je HRT izgubio spor, sva bizarnost rada onih koji pokreću ovakve procese zorno se očituje i u slučaju tjednika Nacional, piše u priopćenju HND-a

Zbog istog teksta HRT tuži Nacional putem dva odvjetnička ureda

Zbog istog teksta objavljenog u tiskanom izdanju tjednika Nacional, HRT je putem dva odvjetnička društva protiv nakladnika Nacionala podigao dvije tužbe.

Zanimljivo, s različitom procjenom štete. Tako je jedna tužba deset puta veća od druge. Za isti tekst zbog, kako se tvrdi, nanesene 'štete ugledu i časti', HRT u jednoj tužbi traži 20.000, a u drugoj čak 200.000 kuna. 

Uz potvrdu ocjene da na HRT-u vlada kaos, ovaj paradoksalni slučaj – u kojem se potražuje naknada navodne štete za isti tekst u dva odvojena postupka, a zakon za njega propisuje odbačaj tužbe u onoj parnici koja je počela teći kasnije, što znači i obvezu tužitelja da plati time prouzročene troškove (pored sudskih pristojbi) – najbolja je ilustracija načina na koji vodstvo HRT-a „odgovorno“ raspolaže javnim novcem.  

Iako je na saborskom Odboru za informiranje, informatizaciju i medije 23. siječnja 2019. glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić izjavio da HRT ne tuži novinare, nego 'osobe', prema zasad dostupnim podacima, vodstvo HRT-a podnijelo je šest tužbi protiv portala Index.hr, pet tužbi protiv Slobodne Dalmacije, tri tužbe protiv 24sata, dvije tužbe protiv Jutarnjeg lista, po jednu protiv Večernjeg lista, Tportala, Novog lista i Novosti te s najnovijima, ukupno sedam tužbi protiv Nacionala. 

Kad se iznos tih tužbi te one protiv Glasa Istre doda zbroju svih tužbenih zahtjeva protiv novinara, medija i svojih bivših zaposlenika, ali i protiv HND-a te dvoje njegovih predstavnika, iznos koji potražuje HRT penje se na gotovo dva milijuna kuna, ističe se u priopćenju.

HND još jednom upozorava kako je cilj tužbi zastrašiti novinare i urednike te spriječiti bilo kakvo kritičko pisanje o javnom servisu. Zato vodstvo HRT-a pozivamo da objavi koliki je ukupan iznos naknada vanjskih odvjetničkih društava koja zastupaju HRT u procesima protiv novinara i nakladnika.

Odvjetnička su društva, naime, bez obzira na ishod sudskih procesa, jedini sigurni dobitnici u postupcima, koji se s obzirom na brojnost, pretvaraju u pravni progon novinara i nakladnika. Nadzorni odbor HRT-a, koji odgovara za zakonitost poslovanja, pozivamo da spriječi daljnje sramoćenje HRT-a te da hitno stane na kraj obijesnom sudovanju o trošku pretplatnika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.