Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nova teorija o MH370: Pilot je ubio kopilota i ugušio putnike

None Foto: Reuters/PIXSELL 6

Prije pet godina let MH370 Malaysia Airlinesa nestao je s radara. Još nisu pronađene crna kutija, odnosno snimač podataka koji bi bio ključan za otkrivanje misterija nestalog Boeinga 777

Laku noć. Malaysian 370, bile su zadnje riječi kapetana leta MH370 koji je nestao 8. ožujka 2014. Poletio je iz Kuala Lumpura prema Pekingu i nestao s radara svega 38 minuta nakon polijetanja. Kada ga je pronašao vojni radar, MH370 je skrenuo s kursa i opet nestao skoro 400 kilometara udaljen od otoka Penang u sjeverozapadnoj Maleziji. 

U avionu je bilo 227 putnika i 12 članova posade. Najmlađi putnik imao je tek dvije godine. Nestanak Boeinga 777 Malaysia Airlinesa smatra se jednim od najvećih misterija u povijesti zrakoplovnih nesreća. Pet godina od njegovog nestanka s radara zaredale su se brojne teorije što se točno dogodilo. 

YouTube | Autor: YouTube Foto: YouTube

Novu teoriju iznio je William Langewiesche, stručnjak za avijaciju, u časopisu The Atlantic, prenosi Daily Mail. On tvrdi da je kapetan zrakoplova Zaharie Ahmad Shah ubio ili onesposobio svog kopilota i skrenuo s kursa nakon što je prešao u zračni prostor Vijetnama. Zatim je dekompresirao kabinu kako bi uspavao i naposljetku ubio svoje putnike. 

Inženjer Mike Exner slaže se s tom teorijom i tvrdi kako je još povisio razinu leta da dekompresiranje bude brže. 

- U kabini bi sve to bilo neprimjetno osim što bi ispale maske s kisikom - rekao je Langewiesche. To znači da bi ljudi u kabini bili onesposobljeni i u nesvijesti kroz par minuta, a zatim bi "nježno umrli". Nakon što je njih ubio, Langewiesche tvrdi da je kapetan onda dekompresirao i kokpit ili namjerno nosom pao u ocean. 

screenshot/YouTube | Autor: screenshot/YouTube Foto: screenshot/YouTube

Prijatelj pilota za Atlantic je rekao da su dijelovi te teorije mogući. Ističe da je Shah lagano mogao prevariti kopilota tako da mu je rekao da ode nešto provjeriti. Kada bi kopilot otišao iz njihove kabine, plan bi proveo u djelo. Prijatelj je potvrdio da je Shah imao problema u braku zato što je varao suprugu s brojnim stjuardesama i da je ona to znala. 

Brojni stručnjaci ne slažu se ni s teorijom Williama Langewieschea i tvrde da dekompresirati kabinu nije baš jednostavno niti izvedivo na način na koji je on to opisao u svom članku. Također tvrde da je pilot bio strastveni avijatičar i da ne bi odveo 241 putnika u smrt zbog problema u braku. 

Google | Autor: Google Foto: Google

Ipak, ovo je samo jedna od brojnih teorija što se dogodilo s 229 putnika i 12 članova posade nestalih 2014. na letu MH370. Druge govore kako ih je kopilot odveo u smrt, a neke za pad zrakoplova okrivljuju vlasti drugih država. Dijelovi Boeinga 777 pronađeni su kroz godine na raznim lokacijama, u Mozambiku, Južnoj Africi, otoku Reuninon i na Mauricijusu, i to uglavnom na plaži gdje ih je more izbacilo.

No, ključne dokaze - snimač podataka u letu, odnosno crnu kutiju, još nitko nije pronašao. Bez njih se možda nikada ne sazna što se dogodilo na letu MH370. 

Komentari (29)
  • Moja teorija je da je suludo iznositi teorije.

    18. 6. 2019,   12:28
  • Teorija bez ijednog dokaza..isto tak bi i moja teorija mogla proći da su ih oteli vanzemaljci

    18. 6. 2019,   12:22
  • Nemas olupinu, nemas crnu kutiju i nemas nikaj!

    18. 6. 2019,   12:28