Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nova Vlada ne zna kako će zaustaviti financijsku krizu

None Foto: Ž. Lukunić 5

Problemi u regiji, najava visoke inflacije i divljanje cijena burzu su bacili na koljena. U godinu dana hrana je poskupjela za 20, a gorivo za 10 posto

Ovakvu seriju poskupljenja Hrvatska nije doživjela cijelo desetljeće. Presudna je cijena kruha. Poskupljenja su počela u kolovozu 2007., dokad je kruh stajao samo 4,50 kune. Tad je poskupio za kunu, a samo dva mjeseca poslije “skočio” je na 6,90 kuna. Potom slijedi eksplozija. U novoj godini za bijeli kruh treba izdvojiti 7,40 kuna. Dramatično je poskupjela i cijela potrošačka košarica. Prošle godine ulje i masti poskupjeli su 31,1 posto, povrće 23 posto, voće 21 posto, mlijeko, sir i jaja 17,7 posto. Nakon nove godine “poludjele” su i komunalije, osobito u Zagrebu. Cijene važnih namirnica pred očima cijele javnosti doslovce su odletjele u nebo. Guverner je još prije 60 dana zazvonio na uzbunu najavom najveće inflacije u zadnjih sedam godina, no Vlada je - šutjela. Sanaderov je kabinet, uz slabašne pokušaje zaštite poljoprivrednih proizvoda, branio jedino cijenu Eurosupera 95 premda sindikalci tvrde da je najjači generator inflacije zapravo cijena dizela.
- Dizel je pokretač spirale poskupljenja jer je najvažniji za transport roba i poljoprivredu. Oslonjeni na poskupljenje benzina, priliku koriste brojni lovci u mutnom, koji neopravdano podižu cijene - kaže Krešimir Sever (NHS).
S njim se slaže i neovisni makroekonomist Mladen Vedriš.
- Prvi koji neopravdano digne cijenu tjera ostatak trgovačkog lanca na za njih nužna poskupljenja. Požar treba ograničiti u što ranijoj fazi. Sad je najvažnije da lovci u mutnom ne poremete cijeli sustav - kaže Vedriš.
On tvrdi da bi Vlada trebala što prije utvrditi okvir za djelovanje. Ističe primjer Nicholasa Sarkozya, koji je u sličnoj situaciji francuske trgovce zamolio za socijalnu odgovornost. Molbu su mu uslišali, a nema nikakve sumnje da bi Ivica Todorić kao državni privatizacijski mezimac prihvatio sličan prijedlog. Vedriš nema ništa ni protiv Sanaderovih povjerenstava, ali kaže da treba pozorno nadzirati njihove rezultate kako ona ne bi poslužila kao puki izgovor. Na pitanje ima li Vlada plan kako ublažiti krizu i kani li intervenirati u cijenu benzina putem trošarina, Zlatko Mehun kaže:
- Povjerenstvo analizira situaciju. Treba postaviti dijagnozu da biste odredili terapiju.
- Ne trebaju nam povjerenstva za praćenje bure i kiše - misli Zoran Milanović.
Na sve ove događaje i svjetsku financijsku krizu reagirala je i Zagrebačka burza. Indeks Crobex pao je za 5 posto. Željko Kardum tvrdi da ipak nema panike jer dionice nalaze put do kupaca. Financijski stručnjak Silvije Orsag smatra da je korekcija cijena dionica bila nužna. Na sve to Sanader i dalje ne govori ništa, a javnosti je opet nepoznato što premijer radi.

PET RAZLOGA BURZOVNOGA KRAHA
- Cijene koje lete u nebo, najveća inflacija u zadnjih sedam godina, stagnacija plaća, pesimistične prognoze guvernera i predsjednika.
- Pobjeda Tome Nikolića u Srbiji, povećana opasnost od rata na Kosovu i zaoštravanje krize u BiH srušili su regionalne burze.
- Amerika je već godinu dana u novčanoj krizi, a prijeti joj recesija. Indeksi ključnih burza u svijetu u ponedjeljak su dramatično pali.
- Postavivši na ključna mjesta za EU reforme bezbojne ministre, Sanader je obeshrabrio EU entuzijaste. Iako je kriza, kabinet šuti.
- ZERP, blokada fondova, loše izvješće Europske komisije i puštanje Glavaša na slobodu vratili su HDZ na prastare pozicije.

Komentari (27)
  • PET RAZLOGA BURZOVNOG KRAHA!!! Kakve gluposti. Gospodo morate shvatiti da je hrvatsko tržište premalo da bi tržišno funkcioniralo, bez institucionalnih (političkih) ulagača tržišta praktički nema. To nema veze sa HDZ-om ili bilo kojom drugom političkom strankom, već sa cjelokupnim društvom. Novac svih fondova se investira u vrijednosne papire (našeg novca od mirovina, zdravstva, kojekakvih stupova i dr.). Međutim, odraz na tržištu vrijednosnih papira trebao bi se reflektirati na cijene nekretnina u većim gradovima, a naročito na Jadranu, što prigovara i EK, da su nekretnine precijenjene. Pa ja vas pitam što mislite gdje pogon od cca 300 miliona stanovnika želi provoditi ljetne odmore?. Na Sredozemnom moru (temp. vode 18 u ljetnim mjesecima, na evropskoj strani Atlantika (temp do 15 stupnjeva C) ili možda Jadran (do 27 stupnjeva). Fdje je relativno blizu, a treba biti \"jeftino\". U SAD-u je recesija već poprilično dugo (vidi tečaj dolara)... Dakle, neargumentirano i neuko politizirate.

    22. 1. 2008,   22:01
  • Eu moćnici i masoni vladaju bananom.Za to smo ratovali.Vlada im viri iz g..u..ice.

    22. 1. 2008,   22:19
  • neznaju oni puno toga lol... link http://s1.ba.gladiatus.org/game/c.php?uid=16549

    22. 1. 2008,   21:56