Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Novac iz WC-a: Pronašli tisuće eura, pravi vlasnik se nije javio

None Foto: REUTERS/PXL

Švicarska: Obitelj koja je navodno sakrila novac nije tražila povrat, pa ga je sud u Ženevi odlučio pokloniti nalaznicima, koji će od Banque de France dobiti nove neoštećene novčanice

U proljeće 2017. svežnjevi poderanih novčanica od 500 eura pronađeni su u WC-ima nekoliko kavana i restorana u Ženevi.

Nakon istrage koja je trajala dulje od godine dana, sud je odlučio predati nekoliko desetaka tisuća eura nalaznicima.

Dnevni list Tribune de Geneve je prenio u petak tu nevjerojatnu priču koja završava kao božićna bajka. U svibnju 2017. zaposlenici banke UBS u Ženevi su otkrili da je WC banke začepljen poderanim novčanicama od 500 eura.

Uspjeli su izvući oko 40.000 eura, ali ostatak je nestao u cijevima.

Novac su predali policiji. Na snimkama nadzornih kamera se vide tri žene i jedan muškarac koji nekoliko puta iz trezora odlaze do WC-a. Istog dana su djelatnici kavane u istoj zgradi otkrili da je muški WC začepljen poderanim novčanicama i izvukli su 8500 eura.

U susjednom restoranu su čistačica i kuhara pronašli oko 26.000 eura u cijevima umivaonika.

Mjesec dana kasnije, WC obližnje pizzerie se začepio, a djelatnici su izvukli čepove mokrih novčanica, ukupno 60.000 eura.

Prošle zime jedan Španjolac je ispričao istražiteljima da novac pripada obitelji njegove supruge kojoj su prijetili u Španjolskoj pa je odlučila skloniti novac u Švicarskoj. Nije objasnio zašto su novčanice poderane i bačene, ali je do posljednjeg novčića vlasnicima triju zgrada nadoknadio nastale štete.

Španjolac je pušten nakon saslušanja jer uništenje novčanica nije kažnjivo u Švicarskoj.

Pošto španjolska obitelj nije tražila povrat nađenog novca, sud u Ženevi ga je odlučio pokloniti nalaznicima, koji će od Banque de France dobiti nove neoštećene novčanice.

Komentari (2)
  • E svašta ćeš ćut na ovom dunjaluku❌❌😃😃

    21. 12. 2018,   22:54