Obavijesti

News

Komentari 195

Gazde, baje i šerifi: 'Ne znam jel šuma moja, u kartici mi je'

Gazde, baje i šerifi: 'Ne znam jel šuma moja, u kartici mi je'
6

Hrvatska ima 428 općina, 128 gradova i 20 županija. Na čelu svake od njih, u svojoj fotelji, sjedi jedan gazda koji ih kontrolira. Sveukupno, imamo 576 ovakvih šerifa

VIDEO

Većina ih ravna svojim općinskim, gradskim i županijskim oazama izvan povećala javnosti, međutim, svako toliko, pojavi se slučaj koji nas zapanji. Jedan od njih je Mladen Kešer, načelnik minijaturne općine Kalnik, koji je u imovinsku karticu upisao čak 279 nekretnina.

Ovaj veleposjednik ima kuće, vinograde, voćnjake, livade, oranice i brojne druge nekretnine. Upisao je 896 tisuća eura ušteđevine, suvlasnik je četiriju tvrtki, a, kako nam kaže, ostale općine mu duguju osam i pol milijuna kuna. Posjeduje i Gibsonovu gitaru vrijednu 40 tisuća kuna. Kešer je prvi put za načelnika izabran 2001. i kaže nam da uopće ne prima naknadu za svoj posao. Odakle mu onda sav taj novac? Tvrdi da je sve naslijedio od pokojnog oca. I kuće, i vinograde, i voćnjake, i oranice, i ušteđevinu. Sve.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Kešer nas je primio u Kalniku i priuštio nam kratak obilazak. Njegovo nepregledno imanje proteže se preko dvije županije, a on kaže kako ni sam ne zna koliko nekretnina ima.

- Što ja znam je li to moja šuma ili nije? Vidio sam u gruntovnici moje ime pa sam je upisao u karticu - smije se načelnik.

Ovaj načelnik općine je upisao čak 279 nekretnina u kartici!
Ovaj načelnik općine je upisao čak 279 nekretnina u kartici!

Vodi nas kroz vinograde, škarama obrezuje čokote i razdragano priča o svojem vinu. Ima više sorti, a godišnje proizvede desetke tisuća litara. Proveo nas je i kroz mljekaru i vinariju. Ima još i građevinsku te konzultantsku tvrtku. Oduševljeno nam je pokazivao novi trg koji je podigao novcem iz EU fondova, Dom zdravlja, vrtić u kojemu boravi 38 djece, školu, vatrogasni dom, budući starački dom... Uzbuđeno je upirao prstom u još jednu svoju nekretninu. Nekakva razrušena zgrada. Tu će, kaže, napraviti hotel.

'Nisam znao da se ne smije' 

Na kraju nas je odveo u svoj dom. Čovjek koji, ponovimo, u imovinskoj kartici ima upisanu štednju od gotovo 900 tisuća eura, čak 279 nekretnina, među kojima su kuća od šest milijuna kuna, gospodarska zgrada od sedam milijuna kuna, više od 30 vinograda te više od 20 voćnjaka, deseci livada, šuma i oranica - živi s mamom.

Odveo nas je na kat, gdje brižno čuva Gibsonov Les Paul, gitaru vrijednu 40 tisuća kuna. Radosno ju je izvukao, ukopčao u pojačalo, odvrnuo do 11 i počeo tutnjati. Čuo ga je valjda cijeli Kalnik.

Svojedobno je imao problema s Povjerenstvom za sprečavanje sukoba interesa. Odredili su mu kaznu od 30.000 kuna zbog poslovanja općine s njegovim tvrtkama i pokrenuli postupak jer je Općina Kalnik dodjeljivala novac udrugama čiji je Kešer bio član.

- Nisam imao pojma da se to ne smije - širi ruke načelnik. Skrušeno je pojasnio da je platio sve kazne i da to više ne radi.
Kešer nije jedini načelnik koji se našao na meti optužbi zbog financijskih malverzacija.

HDZ-ovac Martin Baričević je načelnik Općine Jasenice, a svojedobno se sporio s jednim ugostiteljem koji ga je optužio da mu je pojeo stado janjaca. Vlasnik restorana Anita tvrdio je da mu Baričević nije platio čak 185 tisuća kuna za pojedenu janjetinu i piće. Načelnik je u međuvremenu dobio spor protiv gazde restorana dokazavši da ipak nije, kako su mediji pisali, besplatno izjeo cijelo stado janjaca.

Sredio sinovima stanove 

Druga afera vezana uz Baričevića je ipak ozbiljnija. Mediji su pisali kako je načelnik sinu dodijelio koncesiju da na plaži u Maslenici sagradi i otvori ugostiteljski objekt nekoliko metara od mora. Građevinska inspekcija je naposljetku zatvorila gradilište. Iako nije ni blizu Kešeru, ni Baričevićeva imovina nije zanemariva. Zarađuje 18 tisuća kuna mjesečno, ima tri kuće s okućnicama, sedam vrijednih građevinskih zemljišta i nekoliko livada. Napomenimo kako je Baričević predsjednik Hrvatske zajednice općina.

Kad smo kod HDZ-a, vrijedi se prisjetiti i Zlatka Pinjuha, načelnika Općine Čeminac. Uskok je pokrenuo istragu protiv njega, dvojice njegovih sinova Marka i Ivana te predsjednika Općinskog vijeća Marija Kralja zbog zlouporaba kojima je općina navodno oštećena za više od 60 tisuća kuna. Optužuje ga se da je sređivao sinovima da dobiju subvencionirane stambene kredite te da je sinu omogućio sufinanciranje troškova prijevoza za učenike i studente.

Štoviše, optužuju ga da je općinskim novcem popravljao privatni automobil i koristio službenu karticu za kupnju robe za vlastite potrebe. Protiv Pinjuha je podnesen niz kaznenih prijava, policajci su mu pretresali kuću, a on tvrdi da su sve te optužbe minorne i nesuvisle. Pinjuh, po struci liječnik, u imovinskoj kartici nema upisanu nijednu nekretninu.

Sve ostaje u obitelji 

Iz redova HDZ-a dolazi i Josko Roščić, dugogodišnji načelnik Općine Baška Voda. Tamo stoluje još od 1993., punih sedam mandata s kratkim prekidom, navodi se na službenim stranicama ove općine. I njegova obitelj je članica HDZ-a i zauzela je respektabilne javne pozicije. Joskovoj kćeri Dragici predviđali su blistavu stranačku budućnost, ali nedavno je izgubila funkciju saborske zastupnice. U Hrvatski sabor ušla je kao zamjena svježe smijenjenog ministra Milana Kujundžića i njegovim povratkom gubi svoje mjesto. Dragica je na izborima dobila samo 1347 glasova, a u Sabor je ušla prezivajući se Roščić. Prezime je promijenila udajom za Jozu Vranješa, HDZ-ova dogradonačelnika Makarske.

Joskov sin Mate Roščić je prije dvije godine zaustavio promet na Jadranskoj magistrali, iz auta izvukao kuhara iz Tučepa te ga pretukao. Prijavljen je policiji i priznao je da je počinio prekršaj.

Bast prosvjed Kamenolom

Nediljko Bubnjar je dugogodišnji HDZ-ov načelnik Općine Škabrnja. Također je Uskokov okrivljenik u istrazi zbog zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Sredinom siječnja Uskok ga je priveo, a Bubnjar nam kaže da je proveo dva dana i dvije noći iza rešetaka.

Kao načelnik Općine Škabrnja, sumnja Uskok, od 1. siječnja do 31. prosinca 2018. koristio je sredstva općine u osobne svrhe. Tako je debitnom karticom koja je izdana Općini u više navrata putem bankomata podizao gotovinu s računa općine te je podigao najmanje 31.542,92 kune, koje je iskoristio za svoje potrebe. Tom je karticom u više navrata plaćao u raznim ugostiteljskim objektima, trgovinama sportske odjeće i obuće, specijaliziranim trgovinama kožne i druge galanterije, trgovinama za najam vozila, naplatnim postajama na autocesti te na drugim prodajnim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu u ukupnom iznosu od najmanje 108.616,63 kune.

Spiskao stotine tisuća kuna 

Tako je oštetio općinu za najmanje 140.159,55 kuna. U lipnju prošle godine Uskok je protiv Bubnjara i njegove bivše zamjenice Kristine Erlić podignuo optužnicu zbog sumnje da su zlouporabama položaja i ovlasti te krivotvorenjem isprava Škabrnju oštetili za gotovo 900.000 kuna. U tom slučaju Bubnjara terete za fiktivna službena putovanja kao pokriće za isplatu dnevnica i putnih troškova te podizanje općinskog novca koji je koristio za privatne svrhe. Prije nego što se u priču o Bubnjaru uključio Uskok, revizija je otkrila kako su Nediljko i njegova zamjenica od 2014. do 2016. ilegalno uzeli više od 790 tisuća kuna s računa Općine.

- Pribjegao sam malo improvizaciji, bio sam svjestan da su to nekakve nepravilnosti. Ja se zakona ne držim slijepo, to su rekle i neke povijesne osobe. Bitno je da nema pronevjere i da nitko ne uzima za sebe - komentirao je Bubnjar nalaze revizije.

Inače, Općina Škabrnja je od početka 2016. ovršena u iznosu od 800 tisuća kuna. Ne mogu redovito plaćati vodu, struju, telefon i obveze prema dječjem vrtiću.

'Sve na korist općine' 

Državna revizija utvrdila je niz nepravilnosti. Primjerice, iz blagajne je isplaćeno više od 17 tisuća kuna naknade troškova sa službenih putovanja, bez dokumentacije. Na hranu i piće potrošilo se više od 78 tisuća kuna, a na mobitele čak 40 tisuća kuna.

Općina Škabrnja za školstvo je, prema nalazu revizije, odvojila 345 kuna. Gorska služba spašavanja nije dobila ni lipe, ali je zato lokalni Nogometni klub Škabrnja zaslužio 183 tisuće kuna. Investiciju je pravdao ambicijom za ulazak u 3. Hrvatsku nogometnu ligu. Bubnjaru je ovo treći uzastopni mandat na čelu općine. Svaki put je glatko pobjeđivao. Načelnik Škabrnje po struci je tokar, oženjen je i ima petero djece.

Načelnik Škabrnje će se nakon saslušanja braniti sa slobode
Načelnik Škabrnje će se nakon saslušanja braniti sa slobode

- To je malo brljavo, to izgleda ružno kad čovjek tako vidi. Ali kad se sve obrazloži, vidjet će se da je bilo sve na korist općine - objasnio nam je u razgovoru još aktualni načelnik Škabrnje Nediljko Bubnjar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 195
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili
Rafalei danas lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei danas lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH