Obavijesti

News

Komentari 26

Novac suda prebacivala na svoj račun pa njime plaćala kredite

Novac suda prebacivala na svoj račun pa njime plaćala kredite
1

Petero bivših zaposlenica Županijskog suda u Bjelovaru sa žiro računa suda izvuklo je 470.000 kuna. Novac će morati vratiti i to s s kamatama a prvooptužena Zlata Posavec će na godinu dana u zatvor

VIDEO

Sud je kod izricanja presude otegotnim cijenio dugi period upornog kontinuiranog kriminalnog djelovanja prvooptužene kao službenice zadužene za poslovanje suda koji kažnjava takve vrste nedjela. Otegotnim je cijenjena i visina štete te činjenici da se radi o pet kaznenih djela, a olakotnim to što je majka troje djece, što je od počinjenja kaznenog djela proteklo dosta vremena i što je priznala kazneno djelo u prvoj točki optužnice, rekla je sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Jasna Galešić nakon izricanja presude. 

Zlata Posavec (62) nepravomoćno je osuđena na djelomičnu uvjetnu kaznu od dvije i pol godine zatvora s tim da će  iza rešetaka provesti godinu dana. Ako nakon toga u sljedećih pet godina ne napravi novo kazneno djelo neće morati u zatvor.

Mihaela Đurinić (40) i Jasna Kristek Galić (52) osuđene su na po osam mjeseci zatvora koji im je zamijenjen radom za opće dobro po principu da za jedan dan zatvora moraju odraditi dva sata.

Božica Fijačko (53) i Anka Vidaček (59) nepravomoćno su osuđene na po šest mjeseci s tim da je i njima kazna zamijenjena radom za opće dobro. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sve moraju u državni proračun uplatiti 470.000 kuna sa zateznim kamatama te troškove suđenja i odvjetnika.

Zlata Posavec, koje je osuđena jer je kao službena osoba zlorabila položaj i ovlasti, sama mora vratiti 157.000 kuna, a solidarno su ostalim, koje su osuđene za poticanje zna zloporabu položaja i ovlasti,  još 313.000 kuna. 

Bivša službenica Županijskog suda u Bjelovaru zadužena za materijalno-financijsko poslovanje Zlata Posavec priznala je da je od rujna 2006. pa do lipnja 2011. s računa suda novac prebacivala na svoj račun u banci te da je potom podizala novac na bankomatima i plaćala svoje obaveze po kreditima.

No, tvrdila je da nije to radila i za ostale četiri optuženice. 

- Nismo imale pojma da se to događa - tvrdile su dok je Posavec rekla da je to mogao učiniti bilo tko.

No knjigovodstveno vještačenje potvrdilo je navode Uskoka. 

Posavec, Vidaček, Kristek Galić i Đurinić još su  2011., pisao je svojedobno tjednik Bjelovarac osuđene zbog krivotvorenja isprava, tj. lažiranja podataka o plaćama na temelju kojih su podizale nove kredite unatoč ranijim zaduženjima. Prvooptužena Posavec tada je zbog krivotvorenja pravomoćno osuđena na uvjetnu kaznu od 22 mjeseca zatvora, Vidaček i Đurinić su zbog poticanja na krivotvorenje dobile po 10 mjeseci uvjetno, a Kristek Galić pet mjeseci te su sve dobile izvanredni otkaz na Županijskom sudu u Bjelovaru. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag