Obavijesti

News

Komentari 143

Novače invalide: Duje ne hoda, a ipak je dobio poziv za vojsku

Novače invalide: Duje ne hoda, a ipak je dobio poziv za vojsku
4

Roditelji za propuste ne krive MORH, no smatraju da nadležne javne službe međusobno uopće ne surađuju. Iz MORH-a su rekli da će provjeriti o čemu se radi

VIDEO

Duje Malenica (18) iz Splita od rođenja je nepokretan, ne govori, ne sjedi, ne hoda, ne jede samostalno. No ipak je u petak dobio službeni poziv MORH-a za upis u vojnu evidenciju.

- Jednostavno nisam mogla vjerovati. Prestrašno. Ovo je velika pljuska koju je roditeljima djece s najtežim invaliditetom opalilo Ministarstvo socijalne politike i mladih. To ministarstvo o našoj djeci vodi evidenciju i trebalo bi pravodobno podatke iz te evidencije proslijediti i drugim institucijama, poput MORH-a - kaže Splićanka Dijana Aničić, Dujina mama. 

Ivo Čagalj/PIXSELL

Smatra da u ovoj situaciji u MORH-u nisu krivi jer samo rade svoj posao prema imenima koje imaju na popisu i sigurna je da poziv ne bi ni poslali da su znali kakvo je Dujino zdravstveno stanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Idući ćemo tjedan provjeriti o čemu se radi. Pretpostavljam da je do propusta došlo zbog nekompletne dokumentacije - rekla je Ana Bulić, glasnogovornica Ministarstva obrane RH.

Kako ističe Dujina mama, odgovornost je na Ministarstvu socijalne politike i mladih te nadležnom centru za socijalnu skrb, koji o Dujinu stanju znaju baš sve.

Ivo Čagalj/PIXSELL

Njihova je zadaća, dodaje Dijana, bila obavijestiti MORH i na taj način spriječiti ovu nebulozu koja je ujedno velika uvreda i poniženje za nju kao majku.

- Koliko znam, ovo se događa stalno i moj Duje nije prvo dijete s teškim invaliditetom koje je dobilo poziv MORH-a. Više puta sam čula za takve slučajeve. To samo znači da socijala ne radi svoj posao. Ali su istodobno vrlo ažurni kad nekome od roditelja treba poslati obavijest da im je ukinuto pravo na invalidninu. Kad smo već kod poziva, zašto nam nikad ni od koga ne stigne poziv da Duje dođe negdje na rehabilitaciju - ogorčena je Dijana. 

U pravu je što se tiče drugih mladića, teških invalida, koji su također dobili poziv za upis u vojnu evidenciju. Jedan od njih je i Karlo Buličić (17) iz Splita, koji je poziv dobio kad i Duje.

- Najprije sam bila iznenađena, a onda i poprilično tužna. Da je Karlo zdrav, taj bi poziv u meni pobudio ponos i veselje, a ovako me samo podsjetio na tešku sudbinu i bolest - rekla je Karlova mama Anita Buličić dodavši da joj sin boluje od autizma i mentalne retardacije. Prije godinu i pol šokirala se i Tatjana Čvorig, majka Denija Zahirovića (19) iz Zagreba.

- Zašto 100-postotni invalidi i mi, njihovi roditelji, moramo to prolaziti - pita se Tatjana.

Proziva Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo socijalne politike, koje smatra odgovornima za ovaj nemar, a koji bi bar jednom godišnje MORH-u trebali poslati dopise o djeci koja su zbog bolesti nesposobna za vojsku. Uvrijeđenim i omalovažavanim osjećao se i Bojan Tot, otac Antonija (22) iz Murskog Središća, koji ima cerebralnu paralizu, a poziv je dobio 2010.

- Osjećao sam se kao da netko iz nadležnih službi ismijava našu tešku sudbinu - rekao je kratko Bojan.

Nemar 

Roditelji su ogorčeni što Ministarstvo zdravlja njihovoj invalidnoj djeci nikad svojevoljno ne šalje pozive za rehabilitacije.

Propisi 

Zakon o obrani kaže da će se kaznom od 1000 do 5000 kuna kazniti one koji se ne odazovu na poziv u propisano vrijeme.

Dijana je s 24sata promijenila zakon

Dijana i Duje poznati su javnosti jer su zajedno s 24sata i ostalim roditeljima izborili pravo na Zakon o statusu roditelja njegovatelja, a Dijana je kao veliki borac za prava djece s invaliditetom i kao predsjednica udruge Anđeli dobila nagradu Ponos Hrvatske. Tvrdi kako cijela Hrvatska zna tko je Duje, i do ovog nije smjelo doći...

24sata
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 143
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina