Obavijesti

News

Komentari 3

Novak: Vladajući očito nemaju namjeru štititi najugroženije

Novak: Vladajući očito nemaju namjeru štititi najugroženije
1

Mladen Novak je naveo je da je Iva Prpić, zamjenica ministrice Milanke Opačić, konstatirala da roditelji svoju djecu prave većim invalidima nego što zapravo jesu

VIDEO

Prijedlogom izmjena Zakona o dječjem doplatku, koji je odbila Vlada i nadležni saborski odbor, cilj je ukinuti diskriminaciju osoba s invaliditetom, a ne proširiti prava kao što to tvrdi Vlada, poručio je nezavisni zastupnik Mladen Novak. 

Podsjetio je da je izmjenama Zakona iz 2002. godine 1100 teških invalida izgubilo pravo na dječji doplatak u iznosu od 831 kune jer su navršili 27. godina, dok su oni koji su taj doplatak primali prije tih izmjena to pravo i dalje ostvaruju bez obzira na životnu dob, a njih je oko 4000. Za ispravljanje nepravde, kaže, na godišnjoj razini potrebno je osigurati 11 milijuna kuna. 

- Očito da vladajuća koalicija nema namjeru štititi one najugroženije - ustvrdio je Novak.   

Naveo je da je na Odboru za zakonodavstvo Iva Prpić, zamjenica ministrice Opačić, konstatirala da roditelji svoju djecu prave većim invalidima nego što jesu i proglašavaju nesposobnijima za život nego što jesu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ispada da roditelji svoju djecu namjerno proglašavaju invalidima da bi se okoristili ovim doplatkom od 831 kune. Ta izjava je ispod svake razine i ti ljudi ne zaslužuju takvo etiketiranje. Što možemo očekivati od Vlade čiji je premijer rekao da je najniži oblik populizma pitanje što će poduzeti po pitanju gladne djece, a ministrica je konstatirala da je riječ samo o Romskoj djeci - poručio je Novak.  

Podsjetio je da 70 posto osoba s invaliditetom u državi živi ispod granice siromaštva, a ne slaže se ni s obrazloženjem Vlade da nema novca kako bi se ispravila ova nepravda. Prema nalazu Državne revizije u Ministarstvu socijalne politike i mladih vidljivo je da je samo u 2013. iskazan višak prihoda od 39,8 milijuna kuna. 

- Konstatacija da se nema novca nikako ne drži vodu. Nije točan ni stav Vlade kako je takvo rješenje Ustavni sud ocijenio neprihvatljivim jer je Ustavni sud 2008. godine rekao kako se ovaj nedostatak mora ispraviti, no do danas to nije napravljeno - zaključio je.  

Siniša Bosanac iz Građanske inicijative "Pomozimo djeci s invaliditetom" upozorio je da se kriza prelama preko leđa najugroženijih skupina, a iako su tri puta prosvjedovali u Zagrebu ništa se nije promijenilo. Spremni su, kaže, ponovno izaći na ulice jer se ne slažu s nastavkom diskriminacije.

Predsjednica udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Zraka Sunca Ursula Ban Mrkoci koja je majka 32 godišnje teško oboljele kćeri ističe da je žalosno da se štedi na najtežim i najosjetljivijim skupinama. Njezina kćer do 20. godine nije primala nikakvu pomoć ni naknadu jer nije ni znala da ima prava na njih niti ih je tko u Centru za socijalnu skrb uputio na to.

- 2003. godine dobili smo invalidninu od 1.250 kuna i ovaj doplatak do 831 kunu, da bismo ga odmah i izgubili jer je moja kćer napunila 27 godina. Tužili smo Zavod za mirovinsko osiguranje zbog diskriminacije, jer joj se zdravstveno stanje nije poboljšalo, dapače, još je u težem stanju i Visoki upravni sud je presudio u našu korist, no mirovinsko je odbilo provesti tu presudu i svejedno nam ne priznaju naše pravo. Žalili smo se na tu odluku i sada čekamo rješenje, i upravo to je razlog zbog kojeg smo tražili od Sabora da se ukine taj sporni članak 38. Zakona o dječjem doplatku i da se sve osobe s invaliditetom izjednače u svojim pravima - poručila je Ban Mrkoci.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1