Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Novci za lijek su osigurani, samo se čeka odluka konzilija'

Riječ je o novom lijeku o kojemu nema dovoljno spoznaja. Nejasni su kriteriji kada ga i kod kojeg pacijenta primijeniti, rekao je Kujundžić o lijeku koji čeka sedmero djece oboljelo od neuroblastoma

Cijela Hrvatska suosjeća pa tako i Vlada i neupitno je da su novci osigurani, samo se čeka mišljenje konzilija kod koje djece će koristiti, a neće štetiti, odnosno može se prihvatiti rizik lijeka. Svi oni pacijenti kod kojih će biti indiciran lijek vrlo brzo će ga dobiti jer su već uspostavljeni kontakti s veledrogerijama koji će nabaviti lijek, kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić gostujući u Dnevniku Nove TV.

Podsjećamo, Povjerenstvo će u ponedjeljak donijeti i obznaniti svoju odluku o kupnji lijeka za sedmero djece koja boluju od neuroblastoma.

- RH slično drugim zemljama EU ima fond za teške bolesti, rijetke bolesti i za skupe lijekove i on je ove godine povećan za 200 milijuna, sa 700 na 900. I u ovom slučaju ovo sedmero djece s neuroblastomom nije bio u pitanju novac nego je ovdje bio stručni problem. Riječ je o novom lijeku o kojemu nema dovoljno spoznaja. Nejasni su kriteriji kada ga i kod kojeg pacijenta primijeniti. Utoliko je uzeto vrijeme od nekoliko dana koje nije štetilo djeci. Ništa se zbog toga lijeka ne događa hoće li biti primijenjen 5 ili 15 dana poslije, objasnio je ministar.

O dugovima u zdravstvu kazao je da se radi o trajnom problemu kojeg imamo već godinama. No, kada se govori o povećanju prihoda u zdravstvu kazao je kako to ne znači nužno poskupljenje dopunskog osiguranja.

- Postoji desetak mjesta gdje se može povećati prihod. A koliko će u tome sudjelovati dopunsko, koliko cigarete, koliko telefoni, koliko drugi oblici poreza, vidjet ćemo kad otvorimo dijalog i vidimo što su napravili drugi, počevši od Slovenaca pa prema zapadnim zemljama.

Komentari (13)
  • kujunđa,ajd neka više...

    23. 6. 2017,   22:40
  • Svi vi u Vladi i Saboru radite na načelu ako prođe prođe (APP-e).

    24. 6. 2017,   10:50
  • "nema dovoljno spoznaja i nejasni su kriteriji" ? to vas ne sprečava da iskeširate koju miljardu za nove bih mirovine

    24. 6. 2017,   11:58