Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nove fekalije u moru: Kod djece su se pojavile infekcije na koži?

None Foto: čitatelj 24sata

Zabrinuti otac kazao je kako su se prije 15-ak dana su se počeli javljati slučajevi kožnih infekcija kod djece, a prošli vikend zbog je istog problema vodio i svoje dijete dežurnoj liječnici

Već dulje vrijeme se na području mjesta Sali, uvali Sašćica, na površini mora u strogoj kupališnoj zoni, povremeno javljaju neugodni mirisi, fekalije i uljne fleke. Na toj lokaciji nalaze se hoteli koji su kao i većina domaćinstava spojeni na kanalizacijski sustav koji nema pročišćivač. Fekalije plivaju i u oko brodica na vezovima u istoj uvali koji se ne naplaćuju. Prije 15-ak dana su se počeli javljati slučajevi kožnih infekcija kod djece, a prošli vikend zbog istog problema vodio sam i svoje dijete dežurnoj liječnici u Žmanu, nakon čega sam saznao kako je 20-ak djece iz Sali zaraženo impetigom, kazao je čitatelj za zadarskilist.hr

POGLEDAJTE VIDEO:

MORE SVE ZAGAĐENIJE Mala zemlja, puno fekalija: Od Vela Luke do Cresa svuda isto

On se požalio kako je na istom predjelu ujedno i niz objekata u privatnom vlasništvu, koji uopće nisu obuhvaćeni sustavom kanalizacije te da im iz crnih jama curi direktno u more. Istaknuo je kako se i po boji mora u toj uvali odmah vidi da nešto nije u redu.

Foto: čitatelj 24sata

- Na kupanje je potrebno ponijeti antibiotik i antibiotsku kremu.

'Učinit ćemo sve što je u našoj moći'

Zoran Morović, načelnik Općine Sali kazao je kako je komunalni redar izašao na teren i sve pregledao

- Rekao mi je da je dobio dojavu od mještana o zagađenju u uvali Sašćica, ali da nije ništa primijetio u obilasku. Ranije smo takve probleme rješavali ubacivanjem boje u septičke jame, nakon čega bi se onda ubrzo otkrilo iz čije se izlijeva, ali sada komunalni redar to više ne smije raditi. Nije mu to dozvoljeno. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da taj problem, ukoliko postoji, čim prije riješimo - kazao je načelnik Morović.

Naglasio je kako nije čuo da se kod većeg broja djece pojavila zarazna kožna bolest, a takvu informaciju nisu imali ni u Zavodu za javno zdravstvo Zadar.

'Liječnica je rekla kako nema razloga za paniku'

-  Imali smo dojavu iz Sali, nakon čega smo odmah kontaktirali tamošnju liječnicu koja nam je rekla kako nema razloga za paniku, a niti epidemije. Radi se o pojedinačnim slučajevima kakvih imamo svako ljeto na raznim lokacijama. Na ovakve dojave mi izlazimo kad god je to moguće i uzimamo uzorke vode, odnosno mora za analizu. Ne sjećam se da smo imali slučaj da bi neke vrijednosti bile veće od normalnih - izjavio je dr. Alen Medić, voditelj Službe za epidemiologiju pri Zavodu za javno zdravstvo Zadar.

Medić je pojasnio kako se stafilokok prenosi i kontaktom sa zaraženom osobom, zbog čega u nekim konkretnim situacijama, gdje se bolest pojavila kod troje ili četvero djece, nije bilo moguće utvrditi jesu li se zarazili u moru ili u kontaktu pri igri.

Mještani kažu  kako se broj vikendica, apartmana i kuća u tom mjestu posljednjih nekoliko godina višestruko povećao, a jednak je slučaj i sa svim ostalim mjestima uz more u kojima se impetigo pojavljivao.

U većini tih mjesta još nema kanalizacijske mreže, već su u služnosti septičke jame. No pražnjenje se plaća, pa je neodgovornima draže ilegalno pražnjenje u okoliš, odnosno more.

Tema: Hrvatska

Komentari (112)
  • Ako vidite da "s morem nešto nije u redu", zašto ulazite u more? Ja kad vidim da je more zagađeno, ni ne ulazim.

    22. 8. 2019,   15:17
  • Takva je i drzava, puna govana, nista ovo nije cudno.

    22. 8. 2019,   15:19
  • Previše ljudi i kanalizacije ne mogu podniti! Ovo lito se još nisam u moru okupa, živim stotinjak metara od plaže ali kad vidim svoju valu punu kupaća, zgadi mi se! Prije dok sam u tu gužvu ulazija, kad izađem iz mora a inače ne koristim nikakve kreme za sunčanje ali zato kad izađem iz mora smrdim na njih! Koliko se neopranih stražnjica kupa u to malo mora odma mi padne na pamet Escherichia coli i u more mi se ne ulazi! Jedva čekam da počne školska godina i da svi odu ća tako da se u miru mogu u svojoj vali okupati!

    22. 8. 2019,   15:15