Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Super kamere na cestama: Ove će snimati razmak između auta

None Foto: Igor Kralj/PIXSELL 3

Vožnja u kojoj vozači ne poštuju razmak jedna je od najopasnijih prometnih situacija jer tako nerijetko dolazi do prometnih nesreća. Trenutak nepažnje, ali i tehničke razlike između vozila dovode do nesreća

Prije nekoliko dana objavljeno je kako je u javnoj raspravi novi Pravilnik o mjerilima brzine u prometu, a u kojem u novim prijedlogom regulirane dvije važne stavke: nepoštivanje razmaka između vozila i prolazak kroz crveno svjetlo, piše Revija HAK.

Vožnja u kojoj vozači ne poštuju razmak jedna je od najopasnijih prometnih situacija jer tako nerijetko dolazi do prometnih nesreća. Trenutak nepažnje, ali i tehničke razlike između vozila dovode do nesreća.

U tijeku postupak nabave kamera koje će mjeriti razmak

Na pitanje imaju li trenutno postavljene kamere mogućnost snimanja razmaka između vozila, iz Ministarstva su odgovorili kako su ueđaji za mjerenje brzine kretanja vozila, koje je nabavilo Ministarstvo unutarnjih poslova, namijenjeni su isključivo za nadzor brzine kretanja vozila. To znači da ti uređaji nemaju mogućnost mjerenja razmaka između vozila.

Osim toga, MUP također obaviještava kako je u tijeku postupak nabave uređaja kojima bi se mjerio razmak između vozila u prometu i utvrdio prekršaj. Radi se o višenamjenskim uređajima koji razmak između vozila računaju temeljem izmjerenih brzina. Navedeni prekršaji će se moći utvrđivati nakon što nabava bude realizirana.

Zagreb: Gužva na naplatnoj postaji Lučko na putu prema moru | Autor: Luka Stanzl/PIXSELL Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Prolazak kroz crveno na semaforu

Što se tiče sankcioniranja prolaska kroz crveno svjetlo na semaforu, u Pravilniku je navedeno da se prolazak kroz crveno svjetlo utvrđuje na temelju izmjerene brzine vozila i vremena prolaska preko označene zaustavne linije.

Prolazak kroz crveno svjetlo dokumentira se dvjema fotografijama. Prva pokazuje vozilo prije označenje zaustavne linije, dok druga prikazuje vozilo nakon zaustavne linije. Obje fotografije osim vozila pokazuju i crveno svjetlo na semaforu. Hoće li u službi kažnjavanja takvog ponašanja u prometu.

HAK stoga ima poruku za vozače: 'Sigurnost u prometu prije svega, održavajte sigurnosni razmak (dvije sekunde u odnosu na vozilo ispred vas) bez obzira na metodologiju i tehničke mogućnosti pri kažnjavanju. U slučaju da vozite kamion, automobil s prikolicom ili u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, razliku povećajte na 4 sekunde'

Tema: Hrvatska

Komentari (2)
  • daj stavite neke koje mjere pritisak u gumama

    14. 11. 2019,   14:16
  • Malo ste dosadni, sve se znaći svodi na punjenje državnog proračuna, pa dajte policiju ns cestu, dajte kod škola po centru grada i tamo gdje se stvarno krše pravila i gdje su ugroženi pješaci postavite kamere a ne na obilaznice i auto ceste da mjerite razmak između vozila.

    14. 11. 2019,   09:28
Message