Obavijesti

Promo sadržaj

Nove mogućnosti protiv raka dojke

Nove mogućnosti protiv raka dojke
3

Tvari iz nekih gljiva neškodljivo zaustavljaju rast i širenje tumora, olakšavaju podnošenje kemoterapije i zračenja, te povećavaju 5-godišnje preživljenje kod metastatskog raka dojke za preko 40%

Unatoč svim naprecima u medicini, borba protiv raka nije ni izdaleka gotova. Standardne onkološke terapije (kirurgija, kemoterapija i zračenje) skromno povećavaju preživljenje – uz ozbiljnu toksičnost i pogoršanje kvalitete života. Nema revolucije u liječenju raka, a svjedoci smo prave epidemije svih oblika raka.

Rak dojke najčešći je tumor kod žena. Kod nas u Hrvatskoj je također u porastu, a po smrtnosti smo iznad prosjeka Europske unije. Kod raka dojke rana dijagnostika ipak ima smisla – pacijenti imaju odlične izglede za oporavak ako se rak dojke otkrije u ranoj fazi i na vrijeme počne liječiti. Karcinom dojke gotovo ne reagira na kemoterapiju i kod metastatske bolesti prognoza je vrlo loša.

Ekstrakti gljiva pomažu protiv raka dojke

Većina pacijenata s rakom dojke koristi i komplementarnu/alternativnu terapiju raznim dijetetskim preparatima kako bi poboljšali svoje šanse. Mnoga znanstvena istraživanja su pokazala da najbolje rezultate daje korištenje ljekovitih gljiva. Beta glukani i druge ljekovite tvari iz ljekovitih gljiva zaustavljaju rast tumora i smanjuju ga. Ti se učinci obično brže i lakše postižu udruženo s kemoterapijom i zračenjem, ali su mogući i nezavisno. Iako su ti rezultati mogući i nezavisno, lakše i brže se postižu uz onkološko liječenje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Istraživanje na ljudima

To je potvrđeno i u mojem istraživanju ekstrakata ljekovitih gljiva poduzeća Dr Myko San na 89 pacijenata s karcinomom dojke. Oni su koristili velike doze ekstrakata, u prosjeku tokom 70 dana, nakon čega je njihovo zdravstveno stanje praćeno tokom 5 godina. Kod većine pacijenata u studiji primarni tumor nije bio operativno odstranjen, te su bili u posljednjem, proširenom stadiju bolesti.

Metastatski rak dojke (stadij 4) smatra se neizlječivim. Kemoterapija je palijativna („izgubili smo bitku sa bolesti, ali olakšajmo muke oboljelom“), s poboljšanjima u oko 1.5% slučajeva. Kod korisnika ekstrakata ljekovitih gljiva poboljšanja je bilo u 42%, a smanjivanja metastaza u 20% slučajeva.

 

Ekstrakti ljekovitih gljiva povećali su 5-godišnje preživljenje metastatskog raka dojke sa 14 na 20%. Rezultat je zapravo još i bolji. Zbog nedostatka domaćih podataka preživljenje smo usporedili sa američkim podacima, gdje mjerenje preživljenja počinje od dijagnoze. Mi smo počeli mjeriti od početka mikoterapije (obično 6-12 mjeseci nakon dijagnoze).

Ovo istraživanje je dokazalo da je:

• dugoročno korištenje velikih doza ekstrakata ljekovitih gljiva potpuno neškodljivo, te ne utječe negativno na uobičajeno liječenje raka dojke,

• rezultira brzim poboljšanjem nakon započinjanja mikoterapije (ukoliko ona traje barem 40–60 dana),

• smanjuje opasnost od širenja bolesti (metastaza),

• učinak je ovisan o dozi, tj. veće doze i duža primjena daje bolje rezultate,

te da korisnici dugoročne intenzivne mikoterapije:

• bolje podnose kemoterapiju,

• imaju bolje opće stanje i kvalitetu života, te

• žive dulje i imaju mnogo bolje stope preživljenja

nego oni koji imaju samo redovnu onkološku terapiju.


Dr. sc. Ivan Jakopović

KONZULTACIJE:

ivan.jakopovic@inet.hr

Tel. 01/466 00 95


Vidi još:

Iskustva korisnika ljekovitih gljiva

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike
PROMO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike

Obiteljska oaza u Amadria Park Hotelu Andrija i Dalmatinskom selu

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet
PROMO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet

Tvrtka REHAU je i ove godine sudjelovala na jednom od najvećih sajmova industrije prozora i vrata, Fensterbau Frontale 2024 u Nürnbergu, u Njemačkoj
Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu
PROMO

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu

Gastro stručnjak Mile Butorac iz prve ruke isprobao Pan-pekov recept za najukusnije pince