Obavijesti

News

Komentari 44

Osijek je prvi hrvatski 5G grad, mreža im stiže do kraja godine

Osijek je prvi hrvatski 5G grad, mreža im stiže do kraja godine
5

Vlada je na sjednici prihvatila suglasnost da se Hrvatska pridruži Grupi podrške Međunarodnom povjerenstvu protiv smrtne kazne. Za tu svrhu ove i iduće godine Povjerenstvu će morati uplatiti 20.000 eura

VIDEO

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice u četvrtak, a uoči odlaska u Slavonski Brod kasnije poslijepodne, najavio je kako će tamo posjetiti tvrtku Đuro Đaković.

- To je važna poruka za ovu kompaniju, vjerujemo da će ministar gospodarstva, finacija i obrane razgovarati kako da se krene u restruktuiranje kompanije - rekao je Plenković.

Prošlog tjedna Vlada je donijela odluku o davanju državnog jamstva za kredit toj tvrtki, u iznosu do 300 milijuna kuna.

Zbog uvođenja eura, Vlada je sa sjednice u saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci zbog uspostave bliske suradnje s Europskom središnjom bankom.

Izmjene Zakona o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića

Nakon što je prije nekoliko dana, od 1. siječnja ove godine, na snagu stupio Zakon o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića, Ministarstvo financija opet ga mijenja. 

- Radi jasnijeg i pojmovno preciznijeg normativnog izričaja te otklanjanja eventualnih dvojbi u primjeni zakona promijenjena je definicija predmeta oporezivanja - istaknuo je ministar financija Zdravko Marić.

Ovim izmjenama propisuje se da se bezalkoholnim pićima smatraju pića iz tarifnih oznaka KN 2009 i 2202 te ostala pića s udjelom alkohola ne većim od 1,2 posto iz tarifne oznake KN 2204, 2205, 2206 i 2208, sirupi i koncentrati namijenjeni za pripremu bezalkoholnih pića te prašci i granule namijenjeni za pripremu bezalkoholnih pića.

Posebni porez na predmete oporezivanja plaća se prema volumenu izraženom u hektolitru bezalkoholnog pića te prema sadržaju šećera, metil-ksantina i taurina, a propisuje se umanjenje iznosa posebnog poreza za voćne nektare i pića iz tarifne oznake KN 2009 utvrđenog na temelju sadržaja šećera i iznimke od oporezivanja za bezalkoholna pića koja sadrže proizvode iz tarifne oznake kn 0401 do 0404, a ne sadrže metil-ksantine ili taurin te na bezalkoholna pića iz tarifne oznake KN 2009 i 2202 sa 100 % udjelom voća i/ili povrća, a koja ne sadrže dodane šećere, tvari za zaslađivanje i sladila.

Osijek prvi hrvatski grad s 5G mrežom

Vlada je, nadalje, donijela odluku o određivanju Grada Osijeka prvim velikim gradom u Hrvatskoj, u kojem će se do kraja ove godine izgraditi 5G mreža i pustiti u komercijalni rad 5G usluge. 

- Stručna radna skupina, sastavljena od predstavnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, HAKOM-a te sva tri operatora od ožujka 2019. provodila je aktivnosti u cilju odabira prvog hrvatskog 5G grada. Nakon zaprimljenih interesa gradova, održanih sastanaka i analize, stručna radna skupina predložila je Grad Osijek. U sinergiji s projektom Slavonija, Baranja i Srijem značajno će se pridonijeti razvoju istočnog dijela Hrvatske - istaknuo je ministar Oleg Butković dodavši kako vjeruje da će to postati dobar model za uvođenje nove tehnologije na području cijele Hrvatske.

Osim Osijeka, želju da budu 5G gradovi iskazali su još i Bjelovar, Karlovac i Rijeka.

Zagreb: U Banskim dvorima održana 203. sjednica Vlade RH

Pridruživanje Grupi za podršku Međunarodnom povjerenstvu za protiv smrtne kazne

Vlada je dala suglasnost Ministarstvu vanjskih poslova za slanje pisma namjere pridruživanja Hrvatske Grupi za podršku Međunarodnom povjerenstvu protiv smrtne kazne. Ministarstvo će za tu svrhu ove i iduće godine platiti 20.000 eura na račun Međunarodnog povjerenstva.

Međunarodno povjerenstvo protiv smrtne kazne osnovano je 2010. na španjolsku inicijativu koje, poduzimajući aktivnosti komplementarne onim međunarodnih i regionalnih organizacija te organizacija civilnog društva, djeluje s istim ciljem - ukidanjem smrtne kazne u svijetu. 

Članice Grupe za podršku su Belgija, Francuska, Njemačka, Italija, Portugal, Španjolska, UK, Alžir, Argentina, Australija, Dominikanska Republika, Kazahstan, Meksiko, Mongolija, Norveška, Filipini, Južnoafrička Republika, Švicarska, Togo i Turska. 

A promatrači su Kanada i Novi Zeland. Grupa za podršku nije formalna organizacija, ali ima vlastita pravila rada te djeluje po principu rotirajućeg predsjedavanja. Trenutno Grupom za podršku predsjedava Španjolska. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa