Obavijesti

News

Komentari 71

Novi detalji slučaja: Radio je u Agrokoru, pa im je dao kredit...

Novi detalji slučaja: Radio je u Agrokoru, pa im je dao kredit...
1

Objavljeni tonski zapis pokazuje da Zdravko Marić nije sugerirao odobravanje kredita. No predsjednik uprave HBOR-a, Dušan Tomašević, prije je radio za Agrokor...

VIDEO

Dušan Tomašević bio je predsjednik Uprave državne Hrvatske banke za obnovu i razvitak prošlog prosinca, kad je Agrokoru odobren sporni kredit od 48,3 milijuna eura. 

Tomaševića je na čelo HBOR-a imenovala vlada Kukuriku koalicije početkom 2015. godine. Dosad je samo uskom krugu ljudi bilo poznato da je Tomašević bio i direktor PIK Vrbovca, ali i izvršni direktor Agrokora. U koncernu Ivice Todorića proveo je više od tri godine. Tomašević je s drugom članicom uprave potpisao za kredit svom bivšem poslodavcu Agrokoru, odnosno njegovim tvrtkama PIK Vrbovec, Ledo, Jamnica i Zvijezda. Dobili su ukupno 48,3 milijuna eura s kamatom od 3 do 3,5 posto. 

Kredit je postao sporan jer je predsjednik nadzornog odbora HBOR-a koji je dao suglasnost, još jedan bivši visokopozicionirani “agrokoravac”, ministar financija Zdravko Marić. 

Nacional je objavio dokumente koji pokazuju da su analitičari HBOR-a pobrojili sve boljke Agrokora i dali uvjetna mišljenja na kredite jer su kao grupa prezaduženi, nelikividni, ne plaćaju dobavljače... 

HBOR je u četvrtak objavio snimku sjednice Nadzornog odbora. Povod je bila tvrdnja Slavena Dobrovića (Most), koji je također bio na sjednici i u nadzornom odboru, da je Zdravko Marić sugerirao kako trebaju odobriti kredit. Prema snimci se vidi da je to bila laž. Marić se izuzeo od odlučivanja, nije sudjelovao u raspravi.

No analizu na 76 stranica su dobili i on i ostali članovi Nadzornog odbora, pa je teško reći da nije znao stanje u Agrokoru. 

Međutim, predstavnik HBOR-a koji obrazlaže kredite nije spomenuo niti jednu spornu stvar.

Dapače, pojedinačno hvali svaku od četiri tvrtke. U HBOR-u nam kažu da glas koji brani kredit nije glas predsjednika uprave Tomaševića nego jednog zaposlenika čije ime ne žele otkrivati. 

- Radi se o kvalitetnim i što se tiče kreditnog rejtinga vrhunskim firmama - kaže predstavnik HBOR-a.

Tri mjeseca poslije Vlada ih je spašavala od stečaja.

Predstavnik HBOR-a hvali tvrtke kao izvoznike.

Ne spominje dio koji je napisan u analizi, da nisu udovoljavali programu za koji su se kandidirali.

Napominje da su se osigurali nekretninama.

Jedina koja postavlja pitanja je potpredsjednica Vlade Martina Dalić, ali prilično benigna.

Na kraju zaključuje: 'Valjda će im ovo pomoći da plaćaju u roku. I svi su se u Nadzornom odboru nasmijali...'

- Ispričavam se ministru Mariću. Pogriješio sam, a nakon snimke mi se povratilo sjećanje - rekao je četvrtak Dobrović.

HDZ-ovac Branko Bačić je nakon objave snimke rekao da je sad jasno kako nema razloga za istražno povjerenstvo i da je jasno da je Marić čist u slučaju.

Vratili ga u Podravku

Dušan Tomašević je prije HBOR-a, osim u Agrokoru, radio i u Podravci, iz koje je otišao s dva milijuna kuna otpremnine u dionicama. Plenkovićeva vlada ga je iz HBOR-a smijenila ovog siječnja. Nova uprava Podravke, tvrtke kojoj je država suvlasnik, Tomaševića je imenovala za potpredsjednika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"