Obavijesti

News

Komentari 1

Novi dokument o navodnoj suradnji Walese s komunistima

Novi dokument o navodnoj suradnji Walese s komunistima

Dokument je zajedno s drugim zaplijenjen u domu udovice generala Czeslawa Kiszczaka, koji je umro lani, a bio je desna ruka bivšeg poljskog komunističkog diktatora Jaruzelskog

VIDEO

Poljski institut za nacionalnu povijest (IPN) objavio je na svojoj mrežnoj stranici da je u utorak zaplijenio još jedan dokument o navodnoj suradnji Lecha Walese, povijesnog vođe sindikata Solidarnosti, s komunističkom tajnom službom (SB).

Kako navodi IPN koji istražuje zločine nacističkog i Staljinova režima u Poljskoj, riječ je o "listu papira ispisanom rukom" iz 1974. u kojemu je zabilježen razgovor dužnosnika SB-a i "tajnog suradnika pod tajnim imenom Bolek" koje neki povjesničari pripisuju bivšem poljskom predsjedniku i dobitniku Nobelove nagrade za mir.

Dokument je zajedno s drugim zaplijenjen u domu udovice generala Czeslawa Kiszczaka, koji je umro lani, a bio je desna ruka bivšeg poljskog komunističkog diktatora Wojciecha Jaruzelskog.

- Udovica Czeslawa Kiszczaka nam je ponudila da otkupimo dokumente koje je čuvao njezin suprug - pa tako i taj rukopis, dodaje institut koji se u utorak ipak odlučio za policijski pretres njezine kuće kako bi zaplijenio te dokumente koje, tvrdi, "ilegalno" posjeduje.

Lech Walesa koji je na putovanju u Sjedinjenim Državama, reagirao je u srijedu na svom blogu: "Ti malograđani iskapaju Kiszczakovo truplo kako bi se borili protiv mene. Ne možete promijeniti činjenice svojim lažima, klevetama i krivotvorenim dokumentima", istaknuo je.

Walesa (72), je podnio nekoliko tužbi zbog klevete nakon optužbi da je surađivao s komunističkim službama, pa je tako 2009. tužio predsjednika Lecha Kaczynskog koji je 2010. poginuo u zrakoplovnoj nesreći u Rusiji, nakon čega je povukao tužbu.

Walesa je javno priznao da je u policiji potpisao "neki dokument" nakon jednog u nizu privođenja dok se kao radnik protivio režimu, ali je uvijek nazivao "apsurdnom" svaku optužbu za stvarnu suradnju s komunističkom policijom.

Posebni sud je 2000. proglasio neutemeljenima te optužbe za suradnju s SB-om, što je vječna tema političke rasprave u Poljskoj.

Dobitnik Nobelove nagrade u siječnju je zatražio da se organizira javna rasprava kako bi obranio svoj ugled od takvih napada, ali ju je institut IPN, koji ju je u ožujku trebao organizirati, otkazao zbog izostanka dogovora o obliku debate koji je predložio Walesa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...