Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Novi dom za naše Top Gunove: Odavde se brani hrvatsko nebo

None Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL 15

Što se tiče nabave novih borbenih zrakoplova, premijer je kazao da ministar obrane ima zadaću sa svojim suradnicima izraditi stručnu podlogu za najbolje rješenje

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić u pratnji potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i načelnika Glavnog stožera OS RH generala zbora Mirka Šundova, posjetili su danas kompleks dežurnog borbenog dvojca u vojarni 'Pukovnik Marko Živković' na Plesu s novim hangarima u kojima se nalaze naši MIG-ovi.

POGLEDAJTE VIDEO:Tom prigodom predsjednik Vlade RH i ministar financija upoznali su se i s operativnim postupcima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u NATO integriranom sustavu protuzračne i proturaketne obrane. U pokaznoj vježbi nadzora i zaštite zračnog prostora piloti i tehničari pokazali su da su u svim uvjetima spremni reagirati za tri do šest minuta. Nakon vježbe, premijer je od zapovjednika Eskadrile borbenih aviona, pukovnika Željka Ninića, na poklon dobio novčić.

- Tradicija lovačkih eskadrila je da svaka eskadrila ima svoj coin (novčić). Jedan smo izradili i za predsjednika Vlade. Priča iza novčića ide tako da kada se nađemo negdje na šanku onaj tko nema novčić, plaća piće - kazao je pukovnik Ninić te uručio novčić premijeru. Ministar Krstičević već ima novčić, a dobio ga je i ministar financija Zdravko Marić.

Što se tiče nabave novih borbenih zrakoplova, premijer je kazao da ministar obrane ima zadaću sa svojim suradnicima izraditi stručnu podlogu za najbolje rješenje, a državni vrh će donijeti odluku na temelju toga, realnih potreba i procjena financijskih mogućnosti. Ministar obrane Krstičević kazao je da je naša eskadrila spremna izvršiti sve postavljene zadaće te dodao da ako se izgubi takva sposobnost da se teško može ponovno steći.

- Nadam se da će odluka o borbenim avionima biti do kraja godine. Smatram kako je dobro što imamo suglasnost državnog vrha po tom pitanju. Trebamo odgovorno izanalizirati sve modele i pronaći najbolji način kako zadržati tu sposobnost – kazao je Krstičević.

Komentari (269)
  • pa nismo avione imali ni 91. za razliku od Srba pa smo ih pobjedili...junaci dosli na tenkovima zasutim cvijecem a pobjegli ukradenim traktorima

    31. 1. 2017,   21:35
  • neka dorh već sad prikuplja dokazni materijal jer svi znamo da budete izabrali najgoru opciju za rh i platili barem 3x više nego treba jer ste svi lopovi ili nesposobni

    31. 1. 2017,   20:56
  • Kad bude susret avio oldtimera onda ih tamo posljite,da se i nasi piloti osjecaju ono bas pravo!!!

    31. 1. 2017,   19:43