Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Novi izbjeglički val: Pet tisuća ljudi u Srbiji čeka na ulaz u EU

None Foto: ANTONIO BRONIC 6

Iako ne u broju kao lani, kada ih je dnevno stizalo i 10.000, migranti i dalje svakodnevno dolaze u Srbiju. Trenutno ih je u toj zemlji 5000, ali tamošnje vlasti smiruju situaciju

Slovenski premijer Cerar prijeti zatvaranjem granice, austrijski ministar Sobotka prijeti da će tužiti Mađarsku jer k njima pušta migrante, danski premijer Rasmussen najavljuje strog zakon o azilu, hrvatski ministar Orepić poručuje da je Hrvatska sigurna zemlja.

Iako ne u broju kao lani, kada ih je dnevno stizalo i 10.000, migranti i dalje svakodnevno dolaze u Srbiju. Trenutno ih je u toj zemlji 5000, ali tamošnje vlasti smiruju situaciju te tvrde da ne prijeti novi veliki izbjeglički val prema Hrvatskoj i drugim zemljama Europske unije.

The Wider Image: Migrant routes a year on | Autor: MARKO DJURICA Foto: MARKO DJURICA

Glasnogovornik Komesarijata za izbjeglice Ivan Mišković kaže za Blic da je u stalnim centrima i u prihvatnim tranzitnim centrima trenutno smešteno oko 4.000 migranata, dok ih je na teritoriju Srbije ukupno blizu 5.000.

"Osim onih koji su smješteni u centrima, par stotina migranata se nalazi kod Autobusne i Željezničke stanice u Beogradu i još par stotina je kod graničnih prijelaza s Mađarskom", precizirao je Mišković dodajući kako u narednim mjesecima "ne očekuje neku dramu" i veliki izbjeglički val kao lani.

Mišković je naglasio da se Srbija užurbano sprema za zimu i da migranti koji borave u Srbiji neće imati problema.

"Nitko u Srbiji nije imao problema do sada tijekom zime, nitko od migranata nije imao ozebline, neće ih imati ni ubuduće. U svakom slučaju, mi se užurbano spremamo za zimu", rekao je Mišković.

Raste broj ilegalnih prelazaka granice

Policija je svakodnevnim praćenjem stanja nezakonitih migracija na državnoj granici sa Srbijom u posljednja dva mjeseca uočila porast pokušaja nezakonitih prelazaka, no smatra da još nema opasnosti od reaktiviranja Balkanske rute koja bi jače zahvatila Hrvatsku, objavio je MUP.

Tehnički ministar Vlaho Orepić poručio je kako se svakodnevno razmjenjuju informacije između zemalja članica Frontexa te se dobivaju  informacije iz trećih zemalja, a koriste se i one dobivene putem tehničke opreme, odnosno satelitskih i radarskih snimaka, praćenja plovila i dr.

Naravno, prate se događaji na širem području, posebice situacija u Turskoj i Grčkoj, kao i mjere koje poduzimaju ostale članice EU, naročito Mađarska, rekao je ministar.

Podaci koje je iznio govore da je u prvih osam ovogodišnjih mjeseci policija na državnoj granici evidentirala 2395 nezakonitih prelazaka.

The Wider Image: Migrant routes a year on | Autor: MARKO DJURICA Foto: MARKO DJURICA

No, raspored policijskih službenika i opreme, u skladu s analizom rizika, potvrđuje da još nema opasnosti od reaktiviranja Balkanske rute koja bi jače zahvatila Republiku Hrvatsku.

Prema prikupljenim podacima o stanju migranata u Srbiji do nedjelje je trajno smješteno 1415, a privremeno 2524 migranta. Migranti se u  Srbiji uglavnom nalaze u Horgošu i Subotici te u kampu u Šidu, Adaševcima i Principovcu.

Većina migranata su državljani Pakistana, Afganistana i Iraka, dakle oni koje mađarske vlasti u pravilu ne primaju, odnosno vraćaju ih u Republiku Srbiju, nakon čega pojedinci pokušavaju ilegalno prijeći hrvatsko-srpsku granicu.

Hrvatska granična policija je na pojačani nezakoniti prelazak državne granice spremna odgovoriti i ljudstvom i opremom, a u okviru integriranog upravljanja granicom će, uz planirano angažiranje drugih agencija, pokriti svu relevantnu problematiku vezanu za pojačani migracijski val.

 

Komentari (201)
 • Evo vidite zadnju sliku na groblju, to je pokazatelj njihovog poštovanja prema pokojnicima koji tu leže...bacaju vrečice, papire, plastiku, smeće...to je i pokazatelj kakvi su to zapravo ljudi

  8. 9. 2016,   12:47
 • Nije to izbjeglički val...nego seoba naroda!!!!

  8. 9. 2016,   12:31
 • Mogu razumijeti da bježe žene i djeca, al kad vidim ove mamlaze u naponu snage, već mi je mrak pred očima. Nisu to izbjeglice, jer bi se borili za svoj dom, to je stvarno seoba naroda. Pa tima će trebati tri generacije dok se ne pripitome barem malo za normalan život. Jadna djeca...

  8. 9. 2016,   12:41