Obavijesti

News

Komentari 8

Novi južnokorejski predsjednik spreman ići u Sjevernu Koreju

Novi južnokorejski predsjednik spreman ići u Sjevernu Koreju
1

Moon je objasnio kako će održati "ozbiljne pregovore" sa SAD-om i Kinom na temu raspoređivanja američkog proturaketnog štita Thaad u Južnoj Koreji

VIDEO

Novi južnokorejski predsjednik Moon Jae-In položio je prisegu u srijedu i smjesta izjavio kako je spreman otići u Sj. Koreju te ublažiti napetosti u odnosima sa SAD-om i Kinom.

Novi šef države, 64-godišnjak, sklon ljevici, nekadašnji je odvjetnik specijaliziran za zaštitu ljudskih prava. Sklon je nekom obliku dijaloga s Pjongjangom, suprotno prijetećoj retorici koju u zadnje vrijeme koristi spram Sj. Koreje Trumpova administracija.

"Ako treba, mogu smjesta otputovati u Washington", izjavio je novi šef države proizašao iz Demokratske stranke, neposredno nakon polaganja zakletve pred zastupnicima. "Otputovat ću i u Peking i Tokio, čak i Pjongjang ako se poslože okolnosti".

Moon se suočava s delikatnim diplomatskim zadatkom spram Sj. Koreje koja sanja o usavršavanju rakete koja bi bila u stanju nuklearno zaprijetiti američkom kontinentu a kojoj je Seul u dometu njezinih topničkih snaga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na unutarnjem planu suočava se s brojnim izazovima, a u prvom redu s posljedicama korupcijskog skandala zbog kojega je smijenjena njegova konzervativna prethodnica Park Geun-Hye.

"Bit ću predsjednik svih Južnokoreanaca", kazao je Moon obećavši "služiti i onima koji me ne podržavaju". "Bit ću predsjednik u službi naroda".

Nakon kampanje kojom su prevladavale teme nezaposlenosti i usporenog rasta, Moon je dobio 41,4 posto glasova ili 13,4 milijuna glasova, daleko ispred konzervativnog Hong Joon-Pya, proizašla iz stranke svrgnute predsjednice (24,3 posto) i centrista Ahn Cheol-Sooa (21,4 posto).

Neposredno prije svečane prisege Moon se susreo sa zastupnicima konzervativne stranke Sloboda, pristašama čvrste linije s Pjongjangom, koji su ga optužili u brojnim prilikama da želi "zemlju predati Sj. Koreji kad bude izabran".

"Želio bih pokazati našem narodu da svi zajedno napredujemo", rekao im je novi predsjednik objašnjavajući da će ih zamoliti za mišljenje o pitanjima nacionalne sigurnosti. "Preklinjem vas da surađujemo".

Moon bi trebao voditi prvi telefonski razgovor s Trumpom već u srijedu, po južnokorejskoj novinskoj agenciji Yonhap.

Moon je objasnio kako će održati "ozbiljne pregovore" sa SAD-om i Kinom na temu raspoređivanja američkog proturaketnog štita Thaad u J. Koreji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.