Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Novi ministar financija zadužio nas je povoljnije nego Lalovac

None Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Upisano je 668 mil. kuna s rokom dospijeća od godinu dana, uz prosječnu kamatnu stopu od 1,35 posto. Kamatna stopa na prošloj je aukciji iznosila 1,46 posto

Ministarstvo financija u utorak je na aukciji trezorskih zapisa izdalo 668 milijuna kuna i 2 mil. eura vrijedne trezorce.

Kako su objavili iz Ministarstva, financijske institucije ponudile su uvjete kratkoročnog zaduženja bolje nego pri zadnjoj kunskoj aukciji 11. siječnja, dok je Ministarstvo financija još vodio Boris Lalovac.

Ministarstvo je u utorak ponudilo na upis 500 milijuna kuna i 10 milijuna eura trezorskih zapisa. Financijske institucije uzvratile su znatno vrjednijom ponudom u iznosu od 1,641 milijardu kuna trezoraca, te dva milijuna eura trezoraca. Upisano je 668 milijuna kuna s rokom dospijeća od godinu dana, uz prosječnu kamatnu stopu od 1,35 posto. Kamatna stopa na prošloj je aukciji iznosila 1,46 posto.

Iako će se ovo kunsko zaduženje, potrebno za podmirenje proračunskih obveza, plaćati po povoljnijim kamatama, na naplatu dospijeva 588 milijuna kuna trezoraca, pa je dug po trezorskih zapisima povećan za 80 milijuna kuna. Dug u eurima smanjen je za 9,8 milijuna kuna.

A ministar Marić u utorak je najavio i kako u 2016. neće dirati porezni sustav.

- iz mojih usta nećete čuti najave novih poreza, promjene u poreznom sustava dok nisam napravio podrobnu analizu modela i dok nisam siguran u određene činjenice - kazao je.

Komentari (53)
  • Morali smo se zadužiti da bi vratili prethodno zaduzenje koje smo opet uzeli da bi vratili zaduzenje prije toga..

    26. 1. 2016,   19:20
  • Pa kad prije?! Jos ni fotelju nije zagrijao!

    26. 1. 2016,   19:16
  • Nadam se da ćemo sve rjeđe čitati o novim zaduživanjima, reprogramima i reprogramiranju reprogramiranih kredita. Vlada i ministar morati će krenuti s vraćanjem dugova kako ne bismo "pojeli sami sebe".

    26. 1. 2016,   21:05