Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Novi potez u trgovinskom ratu: Nove carine na robu iz Kine

None Foto: Reuters

Američka administracija planira i 15. prosinca uvesti nove 15-postotne carine na robu vrijednu 160 milijarda dolara koje će obuhvatiti robu poput pametnih telefona, laptopa i odjeće

Nove carine koje je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa uvela Kini stupile su na snagu u nedjelju i prvi put su obuhvatile kinesku potrošačku robu, među ostalim televizore, knjige, pelene i sportsku obuću.

Ranije najavljene carine od 15 posto na robu vrijednu 112 milijarda dolara iz Kine prema stručnjacima, vjerojatno će u srednjoročnom razdoblju izazvati rast cijena za američke potrošače.

Istodobno stupile su na snagu i kineske carine od pet do 10 posto na američku robu vrijednu 75 milijarda dolara.

Ti su potezi zadnji u trgovinskom ratu koji traje godinu dana i koji usporava svjetsku ekonomiju.

Američka administracija planira 15. prosinca uvesti nove 15- postotne carine na robu vrijednu 160 milijarda dolara koje će obuhvatiti robu poput pametnih telefona, laptopa i odjeće.

Taj je paket, koji je također trebao stupiti na snagu u nedjelju, odgođen je Trumpovom odlukom kako bi se izbjeglo da se odrazi na božićnu potrošačku groznicu u SAD-u.

Od prosinca gotov sav kineski izvoz u SAD, vrijedan 540 milijarda dolara podlijegat će carinama. 

Washington je već uveo carine na 250 milijarda dolara vrijednu kinesku robu a Kina je odgovorila uvođenjem carina na uvoz iz SAD-a vrijedan 110 milijarda dolara.

Trump optužuje Kinu za nepoštenu trgovačku praksu, uključujući blokiranje pristupa kineskom tržištu i krađu intelektualnog vlasništva.

Komentari (10)
  • navijam za kineze

    1. 9. 2019,   11:52
  • Ameri su smislili globalizaciju,jer su mislili da će od toga imati najviše koristi i da će njihova skupa i precjenjena roba nesmetano kolati tržištima diljem svijeta...Često i sa karakterom monopola,jer zemlje saveznice često nisu smjele kupovati ništa drugo..Ta pravila i monopol je još ostao u trgovini oružjem.....Ponekad su tu globalizaciju i slobodno tržište znali širiti i pomoću nosača zrakoplova...No sad kad je evidentno da su u gospodarskom smislu poprilićno popušili od Kineza(potućeni su do nogu) , brže-bolje uvode carine, barijere i restrikcije...U kombinaciji sa ciljanim izazivanjem nereda u Hong Kongu,ovo se pretvara u pravi otvoreni rat između Kine i Amerike,gdje se neće birati sredstva da se ostvari konaćna prednost i pobjeda.........

    1. 9. 2019,   10:47
  • Carinama pribjegavaju oni koji se ne mogu nositi s konkurencijom.

    1. 9. 2019,   13:44