Obavijesti

News

Komentari 29

Novi prijedlog za fotelje: Dvije pozicije pučanima i svi sretni?

Novi prijedlog za fotelje: Dvije pozicije pučanima i svi sretni?
7

Glasnogovornik Donalda Tuska javlja da su pregovori o čelnim ljudima europskih institucija odgođeni do sutra u 11 sati. Donald Tusk odlučio je završiti sastanak za danas

VIDEO

Čelnici 28 zemalja članica na svom maratonskom summitu raspravljali su o prijedlogu po kojem bi novi predsjednik Europske komisije bio Nizozemac Frans Timmermans, a Europska pučka stranka (EPP) dobila bi dvije pozicije - na čelu Europskog vijeća i Europskog parlamenta, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Po diplomatskim izvorima, predsjednica Europskog vijeća bila bi Bugarka Kristalina Georgieva, a predsjednik Europskog parlamenta Manfred Weber

Dužnost visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku bila bi povjerena belgijskom premijeru, liberalu Charlesu Michelu, dok bi danska liberalka Margrethe Vestager preuzela dužnost prve potpredsjednice Komisije.

Europska komisija: Frans Timmermans (socijalisti)
Europsko vijeće: Kristalina Georgieva (pučani)
Europski parlament: Manfred Weber (pučani)
Visoki povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku: Charles Michel (liberali)
Prva potpredsjednica Komisije: Margrethe Vestager (liberali)

Diplomati navode da je takav scenarij realan, ali da ništa još nije sigurno.

- Dogovor je na stolu i mogao bi proći. Ali, svaka dva sata na ovom summitu imamo nešto drugo, rekao je jedan diplomat.

Glasnogovornik Donalda Tuska javlja da su pregovori o čelnim ljudima europskih institucija odgođeni do sutra u 11 sati. Donald Tusk odlučio je završiti sastanak za danas. 

European Union leaders summit in Brussels

Prekid summita znači da još nema dogovora, a posljednjih nekoliko sati kružilo je nekoliko kombinacija nove kadrovske križaljke.

Čelnici EU-a okupili su se još u nedjelju u 18 sati, a nakon toga su vođene intenzivne bilateralne i multilateralne konzultacije te je plenarna sjednica počela tek oko 21.30. Međutim, trajala je samo do 23, kada su ponovno počele bilateralne konzultacije koje su trajale sve do 8 sati ujutro.

Nisu sigurni hoće li prijedlog proći

Prijedlogu funkcija najviše se opiru čelnici koji dolaze iz Europske pučke stranke, ali ga podržava njemačka kancelarka Angela Merkel, čija je stranka također u EPP-u, kao i francuski predsjednik Emmanuel Macron i nizozemski premijer Mark Rutte.

Na takav prijedlog navodno je pristao i Weber kako bi se spasio koncept spitzenkandidata. Budući da je Weber naišao na oštro protivljenje kako u Europskom vijeću tako i u Europskom parlamentu, jedini preostali spitetzenkandidat je nizozemski socijaldemokrat Frans Timmermans.

European Union leaders summit in Brussels

Europska pučka stranka je kao relativni izborni pobjednik dugo inzistirala da njoj pripada najvažnija pozicija, ona predsjednika Europske komisije, ali njezin spitzenkandidat Weber, ne može dobiti potrebnu potporu.

Predložiti nekog drugog kandidata iz Europske pučke stranke značilo bi definitivno ubiti koncept spitzenkandidata koji je prvi put korišten 2014. i po kojem je izabran sadašnji predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker.

Tusk već prekidao sjednicu

Podsjetimo, čelnici zemalja članica EU-a, koji su se okupili u nedjelju navečer na izvanrednom summitu kako bi izabrali novo vodstvo europskih institucija, većinu vremena provode u bilateralnim razgovorima, ali se još uvijek ne nazire kompromis.

EU bira vodstvo: Pregovori su trajali cijelu noć i bez dogovora
EU bira vodstvo: Pregovori su trajali cijelu noć i bez dogovora

Summit je počeo s oko tri i pol sata zakašnjenja zbog konzultacija koje su se vodile na bilateralnoj i multilateralnoj razini. Nakon otprilike sat i pol, oko 23 sata, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk prekinuo je plenarnu sjednicu i započeo s novim krugom konzultacija.

European Union leaders summit in Brussels

Najprije se spominjala mogućnost da će se sastanak u punom sastavu nastaviti u 1 zatim 2 sata, ali nije započeo ni do 3 sata u ponedjeljak ujutro.

Nakon što na redovitom summitu održanom 20. i 21. lipnja nisu uspjeli postići dogovor, sazvan je izvanredni summit, za nedjelju navečer kako bi se prije prve plenarne sjednice novog saziva Europskog parlamenta dogovorio paket imenovanja u novom institucionalnom ciklusu.

Riječ je o izboru predsjednika Europske komisije, Europskog vijeća, Europskog parlamenta, predsjednika Europske središnje banke i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Zadnji put kada se biralo novo vodstvo 2014. godine bila su potrebna tri mjeseca i tri summita. (pm)

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...