Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 16

Novi Sad proglašen Europskom prijestolnicom kulture!

Novi Sad proglašen Europskom prijestolnicom kulture!
11

Novi Sad je u Bruxellesu proglašen Europskom prijestolnicom kulture za 2021. godinu! Nakon prezentacije projekta, panel nezavisnih eksperata donio je odluku da prvi grad van EU bude upravo Novi Sad!

VIDEO

Titula Europske prijestolnice kulture ima ogroman značaj za promociju i brendiranje grada, potpuno transformirajući grad ne samo u kulturnom aspektu, već i u društveno-ekonomskom smislu. Programski koncept projekta Novi Sad 2021 sastoji se iz četiri polja pod zajedničkim nazivom „Za nove mostove“.

Osvajanjem prestižne titule za Europsku prijestolnicu kulture Novi Sad će izgraditi nove mostove i konkretno, ali i u obliku standarda, metoda, principa, ali prije svega vrijednosti koje će podjeliti sa svim žiteljima Europe.

Kao uvertira za 2021. godinu kada će Novi Sad biti Europska prijestolnica kulture, Fondacija “Novi Sad 2021” počinje s građenjem kapaciteta dočeka Dvije Nove godine, kao budućih termina svečanog otvaranja i zatvaranja godine kad će Novi Sad ponijeti titulu. Predstavljena kroz razliku dva računanja vremena, kao i dva kalendara, gregorijanskog i julijanskog, tako će i dva programska koncepta dočeka Novih godina biti drugačija. I dok se doček 2018. događa 31. prosinca tijekom cijelog dana, uglavnom na otvorenim prostorima i samo u centru grada, 13. siječnja dočekat ćemo 7526. godinu samo u tijeku večeri, isključivo u zatvorenim prostorima, po cijelom gradu.

Što ih spaja?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Most interkulturalnosti u kojem se prepliću djelovi visoke estetike s popularnom kulturom, čime visoka kultura dobija novu publiku, a masovna dobija nove standarde i vrijednosti, čineći je boljom i kvalitetnijom.

31. prosinca Novi Sad će imati prvi režirani doček Nove godine uz autorski tim redatelja, scenografa, dizajnera svjetla i video umjetnika pred kojima je specijalan zadatak da Novi Sad u novogodišnjoj noći oživi svoje zgrade, ulice i centralne trgove. Rediteljica umjetničkog koncepta, Margaret Taboroši zadužena je za režiju ovog vizualni performansa, za magiju svjetlosnih efekata bit će zadužena Milica Stojšić, a princ Đorđe Karađorđević premijerno će u Srbiji, specijalno za Novi Sad dizajnirati vatromet.

Na glavnom novosadskom trgu nastupit će velike zvijezde regionalne scene kao što su Plavi orkestar, Darko Rundek i S.A.R.S. dok će na Trgu republike biti upriličen dnevni program uz bendove The Gift, JeuNS, Street meat i mnoge druge, kao i uz bogatu gastronomsku ponudu vojvođanskih specijaliteta, domaćih piva i čuvenih vina s Fruške Gore. Studio M bit će mjesto okupljanja ljubitelja elektronske i rap muzike kada će u sklopu velikog tuluma Re:Shape NYE, na dvije pozornice nastupiti neki od najboljih techno i rap izvođača kao što su John Acquaviva, začetnik avangarde u techno kulturi i muzici, Krešo Bengalka, gangsta lord i vođa najtvrđeg trep vala na Balkanu, Kristijan Molnar, Aleksandra Duende, pizzaboi, Rasheed, Yeah Left i mnogi drugi. Najmlađe Novosađane i njihove prijatelje očekuje bogat program dječje Nove godine u Dunavskom parku kada će nastupiti dječji zborovii, plesni i kreativni studiji i naravno Djed Mraz.

13. siječnja u Novom Sadu na Dočeku 7526. godine na više od 21 kultne lokacije među kojima su kulturna, administrativna, poslovna i obrazovna zdanja, kao i ugostiteljski objekti, izvođači najrazličitijih žanrova nastupit će na potpuno neočekivanim mjestima. Mostovi koji će spojiti konceptualno različite izvođače, žanrove i prostore predstavljaju tradicionalnu muziku pravog virtuoza, Slobodana Trkulje i benda Imar iz Škotske u maloj sali Srpskog narodnog pozorišta, duhovnu glazbu Divne Ljubojević u kazališnoj sali NISa, Laibachov prepoznatljivi tvrdi zvuk u velikoj dvorani najstarijeg nacionalnog teatra, Srpskog narodnog pozorišta, veliku regionalnu pop zvijezdu, Kaliope u Kazalištu mladih, neke od najznačajnijih jazz umjetnika s naših prostora Matiju Dedića i Zorana Predina u Novosadskoj sinagogi, Dječju filharmoniju u Gradskoj kući, operu za djecu udruženja Visoko C u Eđšegu, sjajan spoj tamburaških sastava iz Osijeka i Novog Sada predvođenih Dušanom Svilarom u Studiju M, moderan cirkus i kabare Ludifiko u Zapadnom holu SPENSa, različita kulturno-umjetnička društva iz Zone 021 u holu Željezničke stanice, dok će budući Youth Creative Polis, tzv. Kineska četvrt predstaviti programe na četiri lokacije za ljubitelje techno zvuka i rep muzike, kada će Paul Ritch iz Francuske, Lag, Klaus i Vladimir Aćić nastupiti u Fabrici, a Necone, Friday Swag, Janchezz, Rasheed i Yeah Left u Quarteru.

Kako je ovo samo dio programa za Doček 13. siječnja, brojni izvođači na zanimljivim lokacijama tek će biti objavljeni u sljedećem periodu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Međimurska kuhinja nije nestala: Imamo recepte za odlični teleći odrezak
PROMO

Međimurska kuhinja nije nestala: Imamo recepte za odlični teleći odrezak

Restoran Tajer je prije nekoliko godina u srce Zagreba vratio tradicionalnu kuhinju te slovi kao svojevrsni zaštitnik starinskog, međimurskog načina pripreme hrane

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet
PROMO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet

Tvrtka REHAU je i ove godine sudjelovala na jednom od najvećih sajmova industrije prozora i vrata, Fensterbau Frontale 2024 u Nürnbergu, u Njemačkoj
Plodine otvorene u Donjem Miholjcu
PROMO

Plodine otvorene u Donjem Miholjcu

Plodine i u 2024. nastavljaju snažnu ekspanziju maloprodajne mreže trgovina. Godinu nastavljaju otvorenjem još jednog supermarketa, ovoga puta u Donjem Miholjcu. Ovim otvorenjem Plodine broje 132 supermarketa diljem Hrvatske.