Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

NOVI SAZIV: Poskupljenja hrane u RH zaobišla Sabor

None Foto: S. Midžor

Unatoč valu poskupljenja koji je zahvatio RH, cijene obroka u saborskoj kantini u 2008. su ostale iste. Glavno jelo s prilogom stoji 10 kuna

Lungić u umaku od vrhnja s pire krumpirom, riba s povrćem, popečak od povrća s prženim krumpirom... Svako od tih jela koja su bila na meniju u saborskoj kantini stajalo je svega 10 kuna. Ako su se zastupnici i njihovi gosti htjeli dodatno počastiti desertom, juhom, salatom i dnevnim prilogom, za to su morali izdvojiti dodatnih 12 kuna. Kompletan ručak u saborskoj kantini stoji svega 22 kune. Za taj iznos u trgovini prosječan hrvatski građanin može se pogostiti štrucom kruha (najmanje 6 kuna), litrom mlijeka (također oko šest kuna), a na kruh može namazati mesni narezak od 11 kuna ili, ako želi biti racionalniji, može kupiti dvije paštete. Da im grla nakon tako obilnog obroka ne ostanu suha, saborski zastupnici mogli su naručiti sok za četiri kune, malo pivo stoji pet, a veliko šest kuna. Dva decilitra vina stoje deset kuna. Na šanku saborskoga kafića kava s mlijekom ili čaj stoje dvije i pol kune, a dupla kava pet kuna. U prosječnom hrvatskom kafiću takve bi kave stajale od šest do deset kuna, pivo je od 10 do 13 kuna, a gusti sokovi od 12 do 15 kuna.
Sabor je tako zaobišao val poskupljenja, koji se početkom 2008. proširio po cijeloj Hrvatskoj. Budući da su najavljena i nova poskupljenja, građanima će namirnice vjerojatno biti još i skuplje. Ovog tjedna poskupio je i benzin.
- Vlada iznimno pozorno prati situaciju na tržištu nafte. Cijena se kod nas usklađuje s cijenom na mediteranskom tržištu. Činimo sve da se zadrži u ovim okvirima. Cijena bi inače trebala biti puno veća. Pokušavamo je uskladiti s Ininim rezervama i drugim mehanizmima te ne dopustiti daljnje povećanje cijena - komentirao je Vladin glasnogovornik Ratko Maček povećanje cijena goriva.

Komentari (23)
  • Njih je zaobišlo sve što se plaća i zakonom odgovara !

    12. 1. 2008,   09:59
  • Bravo za hrvatski Sabor! Znate li koliko novca u prosjeku imaju na raspolaganju kuhinje hrvatskih bolnica za dnevnu prehranu bolesnika? Otprilike 25 kuna. Dakle, doručak, ručak i večera u hrvatskim bolnicama koštaju državu 25 kuna. A vrijede jedva 15. Međutim, ručak u hrvatskom Saboru košta 22 kune, a vrijedi između 80 i 120. I opet ga mi platimo. Kako god okreneš, sve se svodi na jednostavnu formulu: Količina pojedenih delicija hrvatskih saborskih zastupnika obrnuto je proporcionalna količini pojedenih govana hrvatskih građana. Predlažem uz imovinske kartice uvesti i kartice s kilažom...Odoh se najesti za 22 kune...

    12. 1. 2008,   10:00
  • Oni žderu i loču, a narod neka kopa po kontejnerima tražeći ima li kruha!! Sramota da nisu na prvoj sjednici spominjali ništa o poskupljenju, već su se svađali oko svojih fotelja, čija će guzica u mekšu fotelju sjesti! I tako će nam biti iduće 4 godine... A narod je izabrao da IDEMO DALJE! Ali, puževim korakom..

    12. 1. 2008,   09:51