Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Novi šef premijerova ureda: Tko je Zvonimir Frka Petešić?

None Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Kao ravnatelj Uprave za potporu u procesu pristupanja Hrvatske EU Ministarstva vanjskih i europskih poslova, bio zadužen za kampanju o pristupanju Hrvatske EU...

Nakon odlaska Davora Božinovića na dužnost ministra unutarnjih poslova, premijer Andrej Plenković ostao je bez predstojnika svog kabineta, a tu dužnost uskoro bi trebao preuzeti sadašnji hrvatski veleposlanik u Maroku Zvonimir Frka Petešić, doznaje Večernji list iz Vladi bliskih krugova.

Na dužnost veleposlanika u Maroku Frka Petešić imenovan je krajem 2013. godine, za mandata HNS-ove ministrice Vesne Pusić, a prije toga je, kao ravnatelj Uprave za potporu u procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, bio zadužen za predreferendumsku kampanju o pristupanju Hrvatske EU. 

Na toj je dužnosti bio i 2011. godine, u vrijeme kada je Plenković obnašao dužnost državnog tajnika za europske integracije u Vladi Jadranke Kosor. Naši izvori govore kako je Frka Petešić dugo blisko surađivao s premijerom Plenkovićem, a ta je suradnja vjerojatno započela u Parizu, gdje je Frka Petešić bio angažiran na odnosima s javnošću i javnoj diplomaciji u hrvatskom veleposlanstvu. 

Nakon angažmana u Parizu, prebačen je u hrvatsku misiju u Bruxellesu, u vrijeme pregovora o punopravnom članstvu Hrvatske u EU. Plenkovića i Frku Petešića povezuje i angažman u organizaciji Frankofonija, u kojoj je Frka Petešić od 2008. bio specijalni savjetnik osobnog izaslanika Predsjednika Republike.

Iako u Vladi nisu dobili odgovor na pitanje hoće li i kada Frka Petešić preuzeti dužnost predstojnika premijerova kabineta, njegovi suradnici kažu kako im je najavio da će svoj mandat u Maroku završiti nešto ranije radi preuzimanja nove dužnosti u Hrvatskoj. O kojoj se dužnosti radi, suradnicima nije otkrio. Znakovito je i da je među novim veleposlanicima, čija su imena jučer objavljena u Narodnim novinama, i Jasna Mileta, koja bi od 1. rujna trebala preuzeti dužnost nove veleposlanice u Maroku, doznaje Večernji.
 

Komentari (22)
  • Ravnatelj Uprave za potporu u procesu pristupanja Hrvatske EU velite.'' Dobar'' mu je pedigre bogami.

    1. 8. 2017,   10:48
  • državni ured za istraživanje ruda i gubljenje vremena😁

    1. 8. 2017,   11:26
  • Jel to vaso nakon face lifta?

    1. 8. 2017,   11:01