Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Novi slučaj Britt Lapthorne? 'Priča je ista, naježila sam se'

Avanturistica Elly Warren (20) je prošlog tjedna pronađena mrtva na plaži u Mozambiku. Njezin slučaj je gotovo identičan kao onaj od Britt Lapthorne. Reagirali su i njeni roditelji...

Britt Kathryn-May Lapthorne (21) iz Melbournea u Dubrovnik je doputovala 17. rujna 2008. godine i odsjela je u apartmanu. Istog dana je otišla u obilazak grada i nikada se nije vratila. Posljednji put je viđena u noći na 18. rujna u diskoteci Fuego na Pilama, a njezin nestanak prijavio je vlasnik apartmana. Uslijedila je velika potraga. Osamnaest dana nakon nestanka, u moru je pronađeno tijelo.

Početkom studenog 2016. godine nestala je Elly Warren, dvadesetogodišnjakinja iz Melbourna. Šest tjedana je putovala po svijetu i stigla do afričke države Mozambik. Te kobne večeri otišla je na zabavu na plaži. Nekoliko sati kasnije njeno mrtvo tijelo je pronašao ribar. Njen slučaj je gotovo identičan kao slučaj Britt Lapthorne.

Dvije djevojke su iz istog grada, bile su vršnjakinje i stradale su na misteriozan način putujući svijetom.

Djevojka se požalila ocu da dvoji treba li ići u 'opasne zemlje'

Elly je putovala južnom Afrikom s grupom ronica Africa Underwared days. Dvije večeri je rezervirala smještaj u hostelu na plaži Tofo. U srijedu je njeno tijelo pronađeno u kabini za presvlačenje na plaži. Navodno je silovana i ubijena, ali istraga još nije potvrdila takve navode. Djevojka se trebala vratiti u ponedjeljak u Australiju i otputovati na Novi Zeland s dečkom Lukeom, prenosi AUNews.

Foto: Promo

- Moja voljena kći je preminula jučer na putu. Volim je i nedostajat će mi jako - napisao je njen otac na Facebooku.

- Rekla mi je prije puta u Afriku: "Opasno je tamo tata, ne znam da li bi trebala ići", a ja sam joj rekao da je jako opasno - ispričao je tužni otac koje su bile posljednje riječi pokojne kćeri.

- Moja mama je dobila poziv od Ellyjinog prijatelja koji joj je rekao da joj je kći ubijena. Srce mi je stalo. To je noćna mora svakog roditelja. Ne mogu vam opisati kako mi je - rekla je Kristy Warren, sestra od Elly.

Foto: Promo

- Pitaš se ima li Boga, kad se takvo nešto dogodi. Bila je predivna djevojka, a sad je više nema. Nadam se da će uhvatiti te "gadove" - rekao je otac.

Slučaj Lapthorne ostaje misterija

Kod Britt Lapthorne obdukcija je pokazala da smrt nije bila nasilna, već da se vjerojatno radilo o nesretnom slučaju. No, obitelj Lapthorne to nije htjela prihvatiti. Tvrdili su da je Britt netko oteo, ubio i bacio u more. Izradili su fotorobot mogućeg 'otmičara', kojeg su objavili i hrvatski mediji.

Facebook | Autor: Facebook/RNK Sladorana Foto: Facebook/RNK Sladorana

Do danas nije pronađena kamera koju je Britt imala sa sobom kada je nestala, a njena obitelj ističe kako ih muči činjenica da ispred kluba u kojem je djevojka bila nema nadzornih kamera, za koje su uvjereni da bi pokazale što je s djevojkom točno bilo. Hrvatska policija godinama je sumnjala na samoubojstvo, no 2013. su tu tezu potpuno odbacili. U policiji je smrt Britt Lapthorne još otvoreni slučaj, a australski mediji su prošle godine pisali da dubrovačka policija nije odustala od potrage za ubojicom djevojke. 

Roditelji su ogorčeni na hrvatsku policiju

Njeni roditelji su odlučili dati intervju osam godina nakon gubitka kćeri i izraziti sućut obitelji Elly Warren.

- Naježim se čitajući o Elly, to je praktički ista priča - rekla je majka Lapthorne.

Zvonimir Pandža/VLM/PIXSELL | Autor: Zvonimir Pandža/VLM/PIXSELL Foto: Zvonimir Pandža/VLM/PIXSELL

- Britt je putovala svijetom i bila avanturist, kad sam čula od oca od Elly kako govori da je upozoravao kći da se mora paziti, to mi je vratilo sva bolna sjećanja na našu Britt - dodala je.

Prošle su godine od smrti njihove kćeri, ali roditelji se, kako kažu, više ne nadaju da će otkriti počinitelja. Kažu da su im prvi dani bili najgori.

- Najgore od svega je što se osjećaš tako bespomoćno. To zna svatko tko je izgubio nekoga daleko od kuće. Nitko nam nije ništa govorio, molili smo ljude da nam pomognu, a to je sve bilo jako stresno - rekla je majka.

- Pričanje s hrvatskom policijom je bilo teško. Stalno smo dolazili do zida. Mislim da će i roditeljima od Elly biti teško s afričkom policijom - rekao je otac od Britt.

Što se dogodilo prošle srijede s Elly Warren, još se istražuje. Noćna mora njenih roditelja se nastavlja.

 

 

Komentari (100)
  • Sve je to stvar rizika i statistike. Tisuću ili više njihovih vršnjakinja je preuzelo rizik, sigurno se vratilo kući, odraslo, osnovalo obitelj, ostarilo u sreći i zdravlju. Jedna od tisuću ili možda deset, sto tisuća avanturista nastrada, jer su bili na krivom mjestu u krivo vrijeme! Zla sreća, Sudbina, Božja Volja... tko će znat! I ne dramatizirajte nepotrebno, ljepo je biti avanturista, proputovat svijet, no treba se pazit, maksimalno pazit! Mali je rizik da se nastrada, onako od oka, rekao bih 1 : 100,000 !

    14. 11. 2016,   17:56
  • Lijepo je putovati po svijetu ali u društvu pa su mogućnosti nestanka svedene na minimum. Nije mi međutim jasno da mlada osoba sama baulja po nepoznatim državama pa ako joj se desi i najmanja nezgoda nastaje problem. Ali ti stranci drugačije razmišljaju, ako uopće razmišljaju, svatko ima neku svoju viziju zabave, uzme ruksak i novac i otputi se u nepoznato, a kad se ne vrati onda je tragedija i svi su krivi jer ne znaju što se ustvari dogodilo.

    14. 11. 2016,   17:34
  • Obuci vruće hlačice , pokaži dvadesetogodišnje bijele nogice i odi u Mozambik. I budi 100% sigurna da će te dočekati ovo.

    14. 11. 2016,   17:44