Obavijesti

News

Novi trend u kulinarstvu - kuhanje u perilici posuđa

Novi trend u kulinarstvu - kuhanje u perilici posuđa
4

Ideja i način kuhanja zapravo su jako jednostavni. Uz prljavo posuđe koje perete, hranu stavite u hermetički zatvorene staklenke - i istovremeno kuhajte i perite

Perilica posuđa već se dugo upotrebljava samo za jednu stvar - pranje suđa. No, to joj nije jedina svrha, jer u njoj možete i kuhati. Da, dobro ste pročitali! To se smatra i jednom od metoda uštede energije a time i novca. Trend je vrlo prihvaćen i među mlađom populacijom jer osim što je ušteda vremena u pitanju, s ekološke strane znači i smanjeni ekološki otisak. Iako taj trend kod nas nije razvijen, mnogi ga strani gastro majstori koriste već godinama i svima preporučuju. Taj je trend prvi put u javnosti spomenut još 50 -ih godina u američkim medijima.

Kuhanje i pranje u jednom ciklusu

Ideja i način kuhanja zapravo su jako jednostavni: 

  • prljavo posuđe posložite u perilicu
  • dodajte hermetički zatvorene staklenke ili plastične vrećice u koje ste prethodno stavili hranu
  • ubacite Somat tabletu ili gel
  • uključite ciklus et voilà!

Uz savršeno pranje posuđa, dobiti ćete i vrlo ukusan obrok.

Koje namirnice kuhati

Bez obzira je li perilica puna ili ne, vaš novac odlazi. Nakon što prljavo posuđe posložite u perilicu, u prazan prostor možete staviti staklenke povrća s hermetičkim poklopcem. One će se za vrijeme jednog ciklusa pranja toliko ugrijati da će povrće u njima prokuhati u vlastitim sokovima. Ta tehnika najbolje funkcionira s namirnicama koje se pripremaju na niskim temperaturama, ispod 75 °C.

Talijanska kuharica - svjetski hit

Talijanska ekološka aktivistica Lisa Casali iz Milana prije nekoliko godina osmislila je kuharicu Cucinare in Lavastoviglie (Kuhanje u perilici), prvu kuharicu takvog tipa na tržištu koja je u kratko vrijeme postala pravi hit. Već desetljećima Lisa kuha u perilici za suđe, a njezini recepti obuhvaćaju pripremu jela poput tune, lososa pa čak i deserta.

S ribom, kaže Lisa, nikad nećete pogriješiti.

-  Zbog relativno niske temperature i činjenice da se vlaga zatvara u staklenkama, teško je prekuhati hranu, a nema potrebe ni provjeravati je li jelo gotovo dok perilica ne odvrti svoj ciklus - kaže Lisa. Još jedna prednost, ističe Lisa, je ta što se za razliku od klasične pripreme jela u pećnici, miris jela nikad ne širi po kući.

-  Kada hranu pripremate u pećnici, miris se širi vašim stanom, ali ako je kuhate u hermetički zatvorenoj staklenci u perilici posuđa, miris ćete prvi put osjetiti tek kada otvorite tu staklenku.

S njom se slaže i gastro novinar Dan Pashman koji obožava kuhanju u perilici za posuđe.

- Najveća prednost ovakvog kuhanja jest što se jelo priprema dugo i polako pa postane mekanije i kremastije - složni su. A upravo je to glavni argument i za Oprah Winfrey, koja je također zaljubljenica ovakvog načina pripreme hrane. Najdraže joj se što se hrana "namače" vodom i parom i tako zadržava sva svoja svojstva. Kod kuhanja povrća, primjerice, povrće narežete, stavite začine i maslinovo ulje, pospremite ga u posude i "ubacite u perilicu".

KAKO NAPRAVITI UKUSNO JELO:

1. Jednostavan recept za srdele ili inćune. Sve što vam je potrebno su srdele, začini i maslinovo ulje.

2. Kuskus s tikvicama također je jako jednostavan. Da bi jelo bilo ukusnije, povrće možete prije i prodinstati.

3. U perilici možete pripremiti i desert s jabukama.

U perilici posuđa istovremeno možete prati i kuhati. Cool, zar ne? Savršene recepte možete kreirati i sami a za savršeno pranje posuđa – tu je Somat. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Udruga Sjena upozorila: 'Novi Zakon o socijalnoj skrbi diskriminira njegovatelje'
TRAŽE IZMJENU SPORNE TOČKE

Udruga Sjena upozorila: 'Novi Zakon o socijalnoj skrbi diskriminira njegovatelje'

Smatraju da su točkom 8. navedenog zakona Roditelji njegovatelji i Njegovatelji ponovno i namjerno izmanipulirani, te da nisu zaslužili ovakav diskriminatoran i ponižavajući tretman

Sanader: Možemo ponižava SDP, a oni na to kukavički šute
SAMOSTALNO NA IZBORE

Sanader: Možemo ponižava SDP, a oni na to kukavički šute

Ustvrdio je i da je predsjednik SDP-a Peđa Grbin, zbog potencijalne koalicije, čak odustao od kandidature za premijera te je "bio spreman predati to mjesto Sandri Benčić"
Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Plenkovića s 3.000 kn, može platiti kaznu u 3 rate
NESRAZMJER U IMOVINSKOJ KARTICI

Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Plenkovića s 3.000 kn, može platiti kaznu u 3 rate

U razdoblju od 2016. do 2018. godine prijavio je veća primanja za suprugu od stvarnih. Tako je navedeno da joj je godišnja plaća 121.385 kuna, a tijekom 2016., 2017. i 2018. je u zbilji primila dvostruko manje