Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Novi turistički hit ili promašaj? Satima podizali Gospinu glavu

None Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL 8

U srijedu je na postament montirana i glava 17-metarske Gospe od Loreta optočene mozaikom, djelo arhitekata Arona Varge i akademskog kipara Miluna Garčevića

One koji nisu vjerovali razuvjerit će vrijeme, rekao je načelnik Općine Primošten Stipe Petrina koji projekt izgradnje svjetlećeg kipa Gospe na brdu Gaj iznad Primoštena gura od kada je sa svojom nezavisnom listom preuzeo upravljanje općinom. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Napokon otkrili primoštensku golemu Gospu, radnici montiraju glavu na postolje Reporter: Hrvoslav Pavić

Posted by 24sata on Wednesday, April 5, 2017

U srijedu je na postament montirana i glava 17-metarske Gospe od Loreta optočene mozaikom, djelo arhitekata Arona Varge i akademskog kipara Miluna Garčevića. Podizanje 2,5 metra visoke i četiri tone teške glave trajalo je satima. Petrina ne krije zadovoljstvo. On je uvjeren da će kip Gospe Primoštenu donijeti novi turistički bum.

- Hoće li tko vjerovati, ja se time nisam nikad s tim opterećivao. Svatko slijedi svoj put i ako smatra da je dobar neka tim putem ide. Ponavljam, vrijeme je najbolji sudac. Svaki projekt ima one koji su za i one koju su protiv. Ja ovo 15 godina guram od kada smo došli u poziciju da odlučujemo. Napravili smo spomenik jer su veze Primoštena i Gospe od Loreta nesraskidive i vječne i ja u to čvrsto vjerujem. Ali sama ideja o ovakvom kompleksu na brdu Gaj je puno starija - kaže Petrina podsjećajući kako zamisao o restoranu - vidikovcu datira još od 70-ih godina prošlog stoljeća.

POGLEDAJTE VIDEO:

Primošten u iščekivanju: Svjetleća mega Gospa čeka da joj montiraju glavu Reporter: Hrvoslav Pavić

Posted by 24sata on Wednesday, April 5, 2017

- Urbanistički zavod Dalmacije, odnosno pokojni Lovro Perković su tada u urbanističkom planu uređenja Primoštena ovdje predvidjeli jedan impozantan rondo restoran koji se okreće oko osi, s fantastičnim pogledom. Mi samo na tu ideju koju je davno donijela struka, umjesto restorana stavili kip. Gospa je došla na idelano mjesto, dominira čitavim područjem općine. To je jedna simbolika, kao da kaže 'ja sam vaša nebeska, zašto ne bi bila i zemaljska zaštitnica'. I to je bila osnovna ideja oko koje nije bilo spora, a vrijeme će pokazati, jeli to bio hir - rekao je Petrina o 2,2 milijuna kuna vrijednom projektu koji znatom dijelu Primoštenaca znači više od novca.

Štovanje Gospe od Loreta datira još od 1835. godine, kada je svetu sliku Gospe iz Italije donio Primoštenac Marko Prgin. Legenda kaže da je Primoštenom vladala kolera. Primoštenci su sliku nosili u procesiji oko crkve i Gospa ih je oslobodila strašne bolesti.  

- Primošten, kao i cijela Hrvatska, ne stoji dobro. Činjenica je da smo osakaćeni pretvorbom i privatizacijom, čemu su kumovali i primoštenska pasivnost i državna politika. Pogledajte ovaj hotel, Marinu Lučicu, u kojem leži mrtvo 800 kreveta. Investitor vam danas neće doći, jer je država troma neefikasna. Jedina šansa Primoštenu je ako saživi ovaj projekt. Ljudi će dolaziti i ukazat će se nasušna potreba za turističkim kapacitetima. Ako ne uspije hvala Bogu. I Rimsko carstvo je propalo, a za jedan Primošten više manje - kaže Petrina.

Na vidikovcu uređenom kraj gospe napravit će još sanitarni čvor, mali ugostiteljski objekt i suvenirnicu. -  Sve ostalo je u Božjim rukama - religiozan je Petrina u razmišljanjima hoće li bliješteća 17-metarska Gospa, optočena obojenim mozaikom Primoštencima dovesti još turista i investitora. 

Komentari (111)
  • Tipična megalomanija malih iskompleksiranih gradonačelnićića koji žele sami sebi ostaviti trag u vremenu i prostoru - Gospi realno ne treba ovakav spomenik - jer ga ona u duhu iskrenog i stvarnog vjernika u svakom pogledu nadvisuje. Ovo izgleda kao spomenik plinskoj boci obloženoj šljokicama no valjda umjetnost ovog vremena treba izgledati upravo ovako - uostalom svejedno je što predstavlja jer mu je jedina svrha da govori o onom ko ga je za novac Vodičana podigao.

    5. 4. 2017,   18:34
  • Ovo je čista katastrofa :-O

    5. 4. 2017,   19:40
  • Prčija ko prčija...

    5. 4. 2017,   20:01