Obavijesti

News

Komentari 41

Novi udarac Obami: Demokrati su izgubili većinu u Senatu

Novi udarac Obami: Demokrati su izgubili većinu u Senatu
8

Kao što su ankete i predviđale, konzervativci su pobjednici zadnjih izbora u SAD-u. Osvojili su najmanje 52 od 100 mjesta u Senatu. Obama će morati tražiti dogovor

VIDEO

Demokrati su izgubili većinu u američkom Senatu na izborima koji su održani u utorak, javlja BBC. Republikanci tako sada imaju većinu u oba doma Kongresa. Težak je to poraz za američkog predsjednika Baracka Obamu koji sve više i više gubi na popularnosti. 

Republikanci su osvojili najmanje 52 od 100 mjesta u Senatu. Ova pobjeda konzervativaca Obami će itekako otežati vladanje, a Americi prijeti politička blokada. Republikanci naime mogu donositi zakone, a Obami ostaje mogućnost veta. Vlastite prijedloge Obama u zadnje dvije godine svoje vladavine teško će moći "progurati" jer će mu se Republikanci suprotstavljati. Sve ankete pokazivale su da će Republikanci dobiti ove izbore. Demokrati su izgubili između ostalog u Arkansasu, Coloradu, Montani, Zapadnoj Virginiji, Južnoj Dakoti, Sjevernoj Karolini i Iowi.

Traži se dogovor

Već u izbornoj noći Obama je pozvao vođe obje stranke i oba doma da se u petak sastanu. Nada se da bi mogli postići nagodbu. Mitch McConnell, vjerojatni vođa većine u Senatu, najavio je ipak da su kompromisi mogući. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- To što imamo sustav dviju stranaka ne znači da moramo zauvijek biti u sukobu. Dužni smo surađivati - rekao je. Obama nije prvi predsjednik bez većine u Kongresu. Traženje kompromisa u takvoj situaciji već spada u tradiciju američke politike. I Obamini prethodnici George W. Bush i Bill Clinton su se morali usuglašavati s većinom u Kongresu koja je bila opozicija. 

Najskuplja kampanja

Demokrati su u Zastupničkom domu Kongresa većinu izgubili 2010. godine. Već od tada Republikanci mogu blokirati sve važnije zakonske prijedloge Obamine vlade. 

Kampanja za ove izbore bila je najskuplja u zadnje vrijeme. Prema nekim procjenama stajala je ukupno 3,67 milijarde dolara. Osim 36 senatora i 435 zastupnika biralo se 38 guvernera, te gradonačelnike u 172 grada. Osim toga u mnogim saveznim državama održani su referendumi npr. o legalizaciji hašiša, uvođenju posebnog poreza na napitke s većim udjelom šećera i sl. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag