Obavijesti

News

Komentari 1

Novi zakon će pomoći osobama s invaliditetom i starim ljudima

Novi zakon će pomoći osobama s invaliditetom i starim ljudima
6

Darko Parić (SDP) ustvrdio je kako zakon predviđa nadzor i propisuje prekršajne odredbe što nije slučaj u prilagodbi zgrada i nogostupa osobama s invaliditetom

VIDEO

Saborski zastupnici u petak su u kratkoj raspravi podržali prijedlog zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora kojim bi se trebao osigurati lakši pristup digitalnim javnim uslugama i informacijama osobama s invaliditetom, prije svega slijepim i slabovidnim osobama, kao i onima starije životne dobi.

- Donošenjem zakona osigurava se lakši pristup javnim uslugama i informacijama svim korisnicima, s posebnim naglaskom na osobe s invaliditetom i starije osobe. Njime će se pomoći u svakodnevnom životu i uživanju njihovih prava, pružiti široki spektar informacija i osigurati veću uključenost ranjivih skupina u digitalno društvo, poručio je Bernard Gršić iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Predloženim se osigurava provedba europske direktive te propisuju zahtjevi u pogledu pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora. Obveznici primjene zakona su tijela državne uprave, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, a nadzor nad provedbom zakona je u nadležnosti Povjerenika za informiranje.

- Kad ovaj zakon zaživi imat ćemo puno više mrežnih stranica i programskog sadržaja dostupnih svim korisnicima, prije svega, slijepim, slabovidnim i starijim osobama. Dobro je i to što se time podiže svijest kod aktera u javnoj upravi - rekao je HDZ-ov Miro Totgergeli.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Za HDZ-ov Ljubicu Lukačić pohvalno je to što u savjetovanje uključena i krovna organizacija osoba s invaliditetom.

Darko Parić (SDP) ustvrdio je kako zakon predviđa nadzor i propisuje prekršajne odredbe što nije slučaj u prilagodbi zgrada i nogostupa osobama s invaliditetom.

- SDP, uključujući sve njegove frakcije i grupe, će podržati ovaj zakon - poručio je.

HDZ-ova Irena Petrijevčanin Vuksanović hvalila je zakonodavni iskorak napomenuvši kako do sada sada nacionalno zakonodavstvo nije imalo obvezu internetske stranice javne uprave učiniti dostupnim za osobe s invaliditetom već je sve bilo prepušteno nečijoj empatiji.

Zakon bi, sukladno Direktivi, trebao stupiti na snagu 23. rujna 2019.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina