Obavijesti

News

Komentari 1

'Novi zakon ne mijenja ništa, neće biti depolitizacije uprave'

'Novi zakon ne mijenja ništa, neće biti depolitizacije uprave'
1

Novi Zakon o sustavu državne uprave predviđa da u organizacijama unutar ministara sada upravljaju ravnatelji. Sindikat kaže kako to ništa ne mijenja jer će se i dalje zapošljavati "razgovorom s ministrom"

VIDEO

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske uoči rasprave u Hrvatskom saboru o novom Zakonu o sustavu državne uprave upozorava da to što će upravnim organizacijama unutar ministarstava umjesto dosadašnjih pomoćnika ministara upravljati ravnatelji kao najviši rukovodeći državni službenici neće dovesti do depolitizacije državne uprave, budući da se prijam najviših rukovodećih službenika u državnu službu obavlja putem krnjih javnih natječaja.

Na to je upozorio još u lipnju 2011. tadašnji pučki pravobranitelj Jurica Malčić, jer se rukovodeći službenici biraju tako što komisija utvrdi tko ispunjava formalne uvjete natječaja i s njima razgovara čelnik tijela i predlaže Vladi kandidate, ističe sindikat u priopćenju.

Time je izbjegnuta i najmanja mjera primjene objektivnih kriterija, ustvrdio je Malčić i dodao kako se na taj način omogućuje imenovanje po kriteriju političke podobnosti i lojalnosti umjesto po profesionalnim kriterijima, a politiziranost rukovodećih državnih službenika proizvodi klijentelizam i korupciju.

Stanje se od tada nije promijenilo pa se i danas glavnim tajnikom ministarstva ili glavnim tajnikom središnjeg državnog ureda, zamjenikom državnog tajnika središnjeg državnog ureda, zamjenikom ravnatelja državne upravne organizacije, ravnateljem ureda Vlade, ravnateljem ureda, agencije, direkcije i sl. postaje temeljem razgovora u četiri oka s ministrom, ali zato službenik u pisarnici mora proći "sito i rešeto" kako bi bio primljen u službu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ako će se razriješeni pomoćnici ministara ili drugi kandidati za položaje ravnatelja u ministarstvima i državnim upravnim orgnizacijama birati na takvim javnim natječajima, njihov "profesionalni" status vrlo vjerojatno će osporiti prva vlada koju neće činiti sadašnje stranke na vlasti.

To nas uči povijest, odnosno situacija koja je uslijedila nakon dolaska na vlast Milanovićeve Vlade, koja je, kako bi se riješila ravnatelja "profesionalaca" koje je proizvela prethodna Vlada Ive Sanadera i Jadranke Kosor, zakonom propisala nova pravila za njihovo imenovanje putem javnih natječaja i njihov mandat graničila na četiri godine, čime je stvorila pretpostavke za izbor rukovodećih službenika po svom ukusu.

Znakovito je kod preuzimanja vlasti bilo koje od dvije vodeće političke opcije okupljene oko HDZ-a i SDP-a da ni jedna od njih dosad nije pokušala promijeniti uvjete javnih natječaja za najviše rukovodeće službenike i tako stvoriti pretpostavke da ih iduća administracija ne pomete pri preuzimanju vlasti.

Stoga, ako Vlada premijera Andreja Plenkovića doista želi depolitizirati i profesionaliziratI državnu upravu, neophodno je promijeniti uvjete javnog natječaja za najviše rukovodeće službenike tako da se ne podvrgavaju "torturi" čavrljanja s ministrom ili osobom koju on odredi, već da se njihova znanja i sposobnosti podvrgnu provjeri koja će garantirati zapošljavanje najkompetentnijih stručnjaka na najvišim službeničkim pozicijama ravnatelja, kao i predvidjeti moguće neovisno vanjsko vrednovanje takvih natječaja, poručuje sindikat.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag