Obavijesti

News

Komentari 26

Novi zakon: POS-ovi stanovi skuplji i do 600 kn po kvadratu

Novi zakon: POS-ovi stanovi skuplji i do 600 kn po kvadratu
1

Prema sadašnjem zakonu, u takozvanu etalonsku cijenu građenja ulazili su troškovi projektiranja, građenja, nadzora, vodnog doprinosa i PDV-a. To je stajalo oko 6000 kuna

VIDEO

Posljednjih oko 1000 POS-ovih stanova u Zagrebu sagrađeno je 2016. u Zapruđu i Klari te se od tada više ništa ne gradi. Ni u Splitu nema novih projekata te se samo u manjim gradovima dovršavaju projekti koji su već ranije počeli.

Posljednji kamen temeljac za POS-ove stanove postavili su lani u svibnju, a tad su posljednji put podijelili i nove stanove.

– Samohrana sam majka dvoje djece i podstanari smo. Lani sam predala papire za stan, stavili su me na 44. mjesto i to je posljednje što se dogodilo po tom pitanju. POS mi je jedina prilika da nam priskrbim stan koji ćemo zvati domom. Ali nitko ne trza, ništa se ne događa, samo neslužbeno doznajem da ćemo se načekati – kaže čitateljica Monika iz Zagreba.

Malo stanova pri završetku

Iz državne Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) potvrđuju kako se završavaju samo stanovi u Šibeniku, njih 148, te u Fažani – 12. U pripremi je, kažu, još njih 627. Doznajemo kako je sve zapelo na izmjenama Zakona o POS-u, koji ministar graditeljstva Predrag Štromar (HNS) priprema za drugo čitanje u Saboru. Gradnja će poskupjeti do 600 kuna po kvadratu, potvrdili su nam u ministarstvu. Taj novac, kažu upućeni, uzet će izvođači.

Usklađivanje dva zakona

Prema sadašnjem zakonu, u takozvanu etalonsku cijenu građenja ulazili su troškovi projektiranja, građenja, nadzora, vodnog doprinosa i PDV-a. To je stajalo oko 6000 kuna i po takvoj etalonskoj cijeni sagradilo se oko 8000 POS-ovih stanova. Prijedlog ministra Štromara iz ove jednadžbe izbacuje cijene projektiranja, nadzora, vodnog doprinosa i pripadajućeg PDV-a, no cijena gradnje ostaje ista – 6000 kuna po kvadratu.

Troškovi izbačenih stavki će se prebaciti na teret kupca.

Kad gradnja poskupi, graditelji će za stan od 50 kvadrata dobivati i 30.000 kuna više. Podsjetimo, u Zagrebu je 2016. sagrađeno gotovo 1000 novih stanova. Kad bi se toliko gradilo po novoj cijeni, graditelji bi imali i 30 milijuna kuna dodatnog profita. Prema Štromarovu prijedlogu, najviša cijena POS-ovih stanova više ne bi bila 1125 eura ili 8400 kuna po kvadratu, nego 9000 kuna.

U Ministarstvu graditeljstva kažu kako samo usklađuju zakone.

- Prema Zakonu o gradnji, pod pojmom građenje podrazumijevaju se različiti radovi te ugradnja građevinskih proizvoda, opreme ili postrojenja. Prema važećem Zakonu o POS-u, u građenje spadaju i projektiranje, nadzor, vodni doprinos te porez.

Izvođači čekaju nova pravila

Zato je cilj rasterećenja etalonske cijene građenja usklađenje ta dva zakona - objašnjavaju u ministarstvu. A kad se etalonska cijena “rastereti”, to znači da se u stavci građenja ne guraju spomenuti troškovi pa samim izvođačima ostaje više zarade, ali prebačeni troškovi na kraju dolaze kupcima na naplatu. Dakle, punih 14 godina POS nije bio usklađen sa Zakonom o građenju. Štromar sad uviđa da više ne može pa usklađuje dva zakona i poskupljuje POS. Naši sugovornici su uvjereni da iza toga stoje interesi kako bi se osigurao profit izvođačima.

Stanovi POS-a lani su bili 36,8 posto jeftiniji po kvadratu nego ‘obični’ stanovi na tržištu 

Lani je prosječna cijena prodanih stanova na tržištu bila 11.128 kuna, a cijena stanova POS-a 8123 kune, ističu u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Kažu kako ih ministarstvo nije tražilo mišljenje o izmjenama. Potvrđuju da su pojmovi građenja bili neusklađeni u dva spomenuta zakona, a da će usklađivanje utjecati na reguliranje maksimalne cijene građenja stanova. Braneći struku, napominju kako građevinske tvrtke posljednjih godina nisu imale ekstraprofit.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca