Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Novi Zeland: Raspravlja se o reformi zakona o pobačaju

None Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Zakon će se u parlamentu tretirati kao pitanje savjesti, što znači da zastupnici mogu odlučivati o njegovu prihvaćanju neovisno o stajalištima svojih stranaka

Zakon po kojem će na Novom Zelandu abortus biti dekriminaliziran i koji će omogućiti ženi da se sama javi na kliniku radi abortusa tijekom prvih 20 tjedana trudnoće u četvrtak će se pojaviti na prvom čitanju u novozelandskom parlamentu.

Trenutačno abortus se na Novom Zelandu tretira kao kriminalno djelo i može se legalno obaviti samo kako bi se spasio život majke ili očuvalo njeno fizičko ili mentalno zdravlje. Postupak moraju odobriti dva liječnika ili konzultanta.

Novi zakon kojega sponzorira novozelandska vlada uklonit će i zahtjeve za provođenje dodatnih testova za žene koje su trudne manje od 20 tjedana.

"Abortus je jedini medicinski postupak koji je još uvijek na Novom Zelandu kriminalno djelo. Vrijeme je da se to promijeni", kazao je tijekom predstavljanja zakona u parlamentu ministar pravosuđa Andrew Little.

"Siguran prekid trudnoće mora biti tretiran i reguliran kao pitanje zdravlja - žena ima pravo izabrati što se događa s njezinim tijelom", istaknuo je Little.

Stopa abortusa u Novom Zelandu iznosila je 2018. 13,5 na 1.000 žena starosti između 15 i 44 godine, što je gotovo dvostruko više nego u Njemačkoj (7,1 na 1.000) i ista kao u Sjedinjenim Državama, pokazuju novozelandske statistike.

Zakon će se u parlamentu tretirati kao pitanje savjesti, što znači da zastupnici mogu odlučivati o njegovu prihvaćanju neovisno o stajalištima svojih stranaka.

Očekuje se da će zakon proći svoje prvo čitanje, no članovi parlamenta često mijenjaju svoje stajalište između prvog, drugog i trećeg čitanja.  

Jednom kada prođe zakon još ide na posebno povjerenstvo kako bi se čula stajališta javnosti.

 

Komentari (1)
  • Meanwhile in Croatia... Jel oćemo ZDS ili ne? Koliko smo daleko od Novog Zelanda u kilometrima ,toliko smo i godina mentalno zaostali.

    8. 8. 2019,   13:13