Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Novim lijekom za rak pluća bolesnicima vratili boju kose?

None Foto: JAMA Medical Journal

Tijekom testiranja lijeka 14 od 54 pacijenta je siva kosa opet postala tamna. Sada se istražuje da li je to bilo slučajno ili su znanstvenici otkrili kako vratiti boju kose

Ljudima koji primaju terapiju protiv raka često opada kosa. No neki noviji lijekovi protiv raka navodno imaju sasvim suprotan efekt i čak starijim ljudima vraćaju boju kose. U Španjolskoj znanstvenici istražuju tri nova lijeka protiv raka Keytruda, Opdivo i Tecentriq. Tijekom testiranja lijeka 14 od 54 pacijenta je siva kosa opet postala tamna.

Istraživanje su sada objavili u medicinskom časopisu JAMA. Noelia Rivera, je rekla da su ona i njezini kolege u početku mislili da je riječ o izoliranom slučaju, ali su onda primijetili da se to događa kod sve više pacijenata.

Foto: JAMA Medical Journal

Od spomenutih 14 ljudi svi osim jednog su puno bolje reagirali na lijek pa je moguće kako boja kose pokazuje da lijek djeluje. Liječnici zasad nemaju objašnjenje za promjenu kose, ali su odlučili da će bolje proučiti nuspojave kako bi vidjeli da li je riječ o slučajnosti ili ne. Pacijenti kojima se vratila njihova boja kose su imali rak pluća. Doktorica Rivera upozorava ljude da ne uzimaju lijekove samo kako bi vratili svoju boju kose. Kaže kako će, ako se potvrdi da lijek zaista utječe na povratak boje kose, možda u budućnosti razviti lijek samo za tu svrhu, piše Odditycentral. 

Komentari (9)
  • Vrati se boja kose i onda spokojno umru.

    29. 7. 2017,   19:58
  • Sad ce se naci neki ludaci zeljni da zauvijek ostanu mladi, pa ce lijek konzumirati samo da im kosa vrati se u prirodnu boju! Nadam se da lijek pomaze kod lijecenja karcinoma, lako za boju kose!

    29. 7. 2017,   21:02
  • Tako je otkrivena i vijagra

    30. 7. 2017,   07:28