Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Novinari Hine: Bojimo se da će nas Vlada staviti pod kontrolu

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Strahujemo da HDZ prvo ne postavi ravnatelja, a zatim pripoji Hinu državnom proračunu. Prijašnji pokušaji spajanja s HRT-om su, nasreću, propali, kaže nam sugovornik...

Hina, koja je veliki medijski javni servis, danas bi trebala dobiti novog ravnatelja.

Zbog načina izbora upravnog vijeća, koje će birati ravnatelja, zaposlenici, ali i Hrvatsko novinarsko društvo, boje se da bi u dva koraka Hina od javne ustanove bila pretvorena u državni servis, a novinari u državne službenike. Time bi Hina izgubila velik dio svoje neovisnosti u obradi tema i vijesti.

- Bojimo se da HDZ prvo ne postavi ravnatelja, a zatim pripoji Hinu državnom proračunu. Prijašnji pokušaji spajanja s HRT-om su, nasreću, propali, ali sad se ponovno pokušava provesti sličan naum. Spajanje novinske agencije u državni proračun već je napravljeno u Mađarskoj kako bi se kontrolirao javni servis - kaže nam sugovornik upućen u zbivanja u Hini. Novinska agencija više ne posluje s gubicima.

Na natječaju Ministarstva kulture imenovana su tri nova predstavnika u upravno vijeće, a predstavnik radnika i HND-a su otprije već bili u upravnom vijeću. Najviše negodovanja je izazvalo imenovanje Brune Dobronića iz reda ekonomskih stručnjaka. Dobronić je najpoznatiji široj javnosti jer je preuzeo tvrtku Krula. Ta tvrtka veže se uz aferu Hrvatskih šuma. Krula je dobila više od 500 kreveta na 20 lokacija na Jadranu koja su bila odmarališta Hrvatskih šuma. Mjesečno plaćaju za sve tek nešto više od 18.000 eura. Imaju u 2015. godini i pola milijuna kuna gubitaka.

Ministarstvo kulture nije nam odgovorilo zašto je baš Dobronić izabran i je li mu afera s Hrvatskim šumama teret. Samo su rekli da je bio natječaj na koji se javio, pa je izabran kao ekonomski stručnjak, ne ulazeći u detalje kriterija tog izbora.

HND je priopćio da nije jasno zašto je prvi natječaj poništen jer je na njemu također bilo relevantnih stručnjaka.

Sve to baca sumnju da Vlada želi potpuno kontrolirati rad i izvještavanje Hine.

Nakon natječaja, Ministarstvo kulture je postavilo troje ljudi u upravno vijeće. Uz već spomenutog Dobronića, tu su Maja Pleskalt, zaposlenica Hrvatskog državnog arhiva i Romana Bogut

Njih troje mogu preglasati predstavnicu zaposlenika i HND-a.

Na natječaj za novog ravnatelja se prijavilo sedam kandidata koji će danas javno predstaviti svoj program, a zatim će Upravno vijeće izabrati novog šefa.

Komentari (54)
  • Neovisan novinar??! Šta je to? Zar postoji nešto što bi bilo - neovisan novinar? Čim novinar radi za plaću i neko ga plaća za njegovo pisanje - nije neovisan.

    25. 5. 2017,   09:28
  • Ne smeta vam imenovanje beogradskog profesora na čelo hnda?

    25. 5. 2017,   09:22
  • Gospoda Valentić je na mjesto ravnateljice došla preko kreveta.Osobno ju je Čačić stavio na to mjesto bez ikakvih uvjeta a sada radi pritisak na upravno vijeće. Ako nije tako neka me tuži.Prije toga radila je kao glasnogovornica kod Hrelje u HSU.Morate je maknuti da konačno dođu stručni ljudi

    25. 5. 2017,   10:23