Obavijesti

News

Komentari 45

Mladi bankar koji svira klarinet novo je lice ekstremne desnice

Tom Dupre (23) se nakon završene srednje škole i studija, zaposlio se u banci u londonskom Cityju. Postao je jedno od zaštitnih lica pokreta koji se protivi doseljavanju stranaca

VIDEO

Ekstremni desničari u Europi, ali i izvan nje dobivaju potpuno novo lice. Kako bi svoju politiku približili mlađima i obrazovanijima, odlučili su se na drukčiji, neki bi rekli puno uljuđeniji pristup potencijalnim sljedbenicima. Dokazuje to 23-godišnji Britanac Tom Dupre, vođa tamošnje frakcije skupine Generation Identity koja svoje ogranke ima u 13 zemalja svijeta.

Tom je bankar, svira klarinet, a otac mu je bio broker. Nakon završene srednje škole i studija, zaposlio se u banci u londonskom Cityju. Tipičan je predstavnik britanskog dobrostojećeg srednjeg sloja.

'Mi ne propagiramo ništa kontroverzno'

- Ne bih rekao da su naši stavovi i ono što propagiramo na bilo koji način kontroverzni, rekao je Tom u YouTube videu u kojem govori o "zamjeni populacije" u Europi koja se događa zbog doseljavanja stranaca.

Organizacija Generation Identity, kojoj Dupre pripada, dio je pokreta nastalog u Francuskoj. Čine ga mladi bijelci koji vjeruju u zavjeru o "bijelom genocidu". Smatraju da se u zemljama dominantno naseljenim bijelcima namjerno promiču useljavanja, multikulturalnost, nizak natalitet i pobačaj kako bi se reduciralo lokalno stanovništvo i te zemlje naselile migrantima drugih vjera i rasa. 

Zagovaraju i koncept "Europe od 100 zastava" koji, umjesto europskih integracija predviđa nezavisne nacionalne države na kontinentu s jasno istaknutim granicama. Smatraju da muslimani predstavljaju prijetnju za kulturno naslijeđe. 

Obukao se u muslimana pa zagovarao zabranu Božića

Njihovi aktivisti ne nose fantomke i do svojih ciljeva ne pokušavaju doći nasiljem. Umjesto toga proizvode propagandne materijale i plasiraju ih preko interneta, a sve kako bi privukli mlade aktiviste poput Duprea i njegovih kolega, piše Daily Mail.

Ipak, njihovo djelovanje u javnosti ne prolazi bez kontroverzi. Pokazuje to i primjer austrijskog aktivista Martina Sellnera kojemu su prošli mjesec zabranili ulazak u Veliku Britaniju jer je pokušao organizirati miting ekstremnih desničara u londonskom Hyde Parku.

Prošle je godine skupine održala i bizaran performans tijekom kojeg je aktivist odjeven kao londonski gradonačelnik, musliman Sadiq Khan, ljude na ulici molio da mu potpišu peticiju za zabranu Božića.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu