Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mladi bankar koji svira klarinet novo je lice ekstremne desnice

Tom Dupre (23) se nakon završene srednje škole i studija, zaposlio se u banci u londonskom Cityju. Postao je jedno od zaštitnih lica pokreta koji se protivi doseljavanju stranaca

Ekstremni desničari u Europi, ali i izvan nje dobivaju potpuno novo lice. Kako bi svoju politiku približili mlađima i obrazovanijima, odlučili su se na drukčiji, neki bi rekli puno uljuđeniji pristup potencijalnim sljedbenicima. Dokazuje to 23-godišnji Britanac Tom Dupre, vođa tamošnje frakcije skupine Generation Identity koja svoje ogranke ima u 13 zemalja svijeta.

Tom je bankar, svira klarinet, a otac mu je bio broker. Nakon završene srednje škole i studija, zaposlio se u banci u londonskom Cityju. Tipičan je predstavnik britanskog dobrostojećeg srednjeg sloja.

'Mi ne propagiramo ništa kontroverzno'

- Ne bih rekao da su naši stavovi i ono što propagiramo na bilo koji način kontroverzni, rekao je Tom u YouTube videu u kojem govori o "zamjeni populacije" u Europi koja se događa zbog doseljavanja stranaca.

Foto: Facebook/Great danes "Von Unterwein"

Organizacija Generation Identity, kojoj Dupre pripada, dio je pokreta nastalog u Francuskoj. Čine ga mladi bijelci koji vjeruju u zavjeru o "bijelom genocidu". Smatraju da se u zemljama dominantno naseljenim bijelcima namjerno promiču useljavanja, multikulturalnost, nizak natalitet i pobačaj kako bi se reduciralo lokalno stanovništvo i te zemlje naselile migrantima drugih vjera i rasa. 

Zagovaraju i koncept "Europe od 100 zastava" koji, umjesto europskih integracija predviđa nezavisne nacionalne države na kontinentu s jasno istaknutim granicama. Smatraju da muslimani predstavljaju prijetnju za kulturno naslijeđe. 

Obukao se u muslimana pa zagovarao zabranu Božića

Njihovi aktivisti ne nose fantomke i do svojih ciljeva ne pokušavaju doći nasiljem. Umjesto toga proizvode propagandne materijale i plasiraju ih preko interneta, a sve kako bi privukli mlade aktiviste poput Duprea i njegovih kolega, piše Daily Mail.

Ipak, njihovo djelovanje u javnosti ne prolazi bez kontroverzi. Pokazuje to i primjer austrijskog aktivista Martina Sellnera kojemu su prošli mjesec zabranili ulazak u Veliku Britaniju jer je pokušao organizirati miting ekstremnih desničara u londonskom Hyde Parku.

Prošle je godine skupine održala i bizaran performans tijekom kojeg je aktivist odjeven kao londonski gradonačelnik, musliman Sadiq Khan, ljude na ulici molio da mu potpišu peticiju za zabranu Božića.  

Komentari (45)
  • Ovo nije desničarstvo, ovo je najnormalniji otpor useljavanju propalica i neprilagođenih imigranata.

    22. 5. 2018,   20:01
  • Ovo je samo dokaz da se ljudi (kršćani) Europe polako bude, da se uviđa opasnost koja svim kršćanima Europe (ali i šire) prijeti. Bravo dečki, samo naprijed!!!

    22. 5. 2018,   20:13
  • jedino ovi mladi moderni desničari mogu nešto korisno napraviti za nas domicilne evropljane i spasiti nas od najezde afrikanaca i azijata, apsolutno su u pravu i podržavam sve rečeno. evropske države se moraju organizirati i povezivati isključivo i jedino na temelju bilateralnih ugovora svake pojedine države s drugom, a ne nikakve eunije i zajedničke krovne udruge koje vuku ogromnu birokraciju prepunu niškoristi i neradnika, a to imamo sad jer takve face rade isključivo za neke interesne skupine i sebe a ne za narod

    22. 5. 2018,   20:13