Obavijesti

News

Komentari 41

Novogodišnji ulov za unuka: Uhvatio je ribu od 50.000 kuna

Novogodišnji ulov za unuka: Uhvatio je ribu od 50.000 kuna
1

Senjski ribar Stanko Hameršmit-Mikina bacio je mrežu nadajući se kako će uloviti osliće. Nekoliko milja južno od Senja u mrežu mu se zaplela ogromna ribetina...

VIDEO

Dugogodišnji senjski ribar Stanko Hameršmit-Mikina (65) u petak navečer, na Staru godinu, pripravio je svoju končanu mrežu sanadižu i isplovio iz Senja u svojoj barci Cicibeli. Nekoliko milja južnije, stotinjak metara od obale, zabacio je mrežu. U subotu, na Novu godinu, otišao je vidjeti je li se što ulovilo.

- Ulovio sam kašetu cipla i druge ribe. Osjetio sam da je mreža neobično teška. Prvo sam pomislio da je riječ o lancu. Ali vidio sam veliki rep i odmah znao što izvlačim - kaže ribar.

U mrežu mu se slučajno zapleo iglun, vrsta sabljarke. Počela je borba čovjeka i ribetine. Stanko ju je pokušavao izvući iz mreže, ali riba se nije dala, iako je bila umorna od pokušaja da se oslobodi zamke u koju je upala.

- Trebalo mi je oko sat i pol da lovinu prebacim u barku - pojašnjava ribar koji se i sam uz šalu zove “starac i more”. Ribu je spremio u barku. Na rivi ju je izvukao kako bi je izmjerio. Bila je duga gotovo tri metra, a težila je oko 80 kilograma.

- Ovo je veliki novogodišnji dar za unuka Juru - radostan je ribar. Slikali su ga s ulovom, a poslije su prijatelji očistili ribu.

- Iglun nije neobična riba Jadrana. Manji primjerci su češći - pojasnio nam je dr. Alen Soldo sa Sveučilišta u Splitu. Meso igluna izvrsno je i vrlo cijenjeno. U restoranima meso sabljarke ove težine vrijedilo bi 50.000 kn, a od 50 kilograma čistog mesa moglo bi se spremiti 150 porcija. Ova vrsta živi u svim oceanima, u umjerenim i toplijim predjelima, a ponekad zađe i u hladne vode. Može ga se pronaći i u Mediteranu. Hrani se ribama, a nekad i rakovima. 

Starac koji je ostao bez velike sabljarke

Nobelovac Ernest Hemingway u knjizi “Starac i more” opisao je borbu čovjeka i ribe. Starac Santiago s dječakom Manolinom 84 dana vraćao se iz ribolova bez ulova. Dječaka su roditelji premjestili drugom ribaru kako bi nešto zaradio. Santiago ipak isplovljava sam i hvata golemu sabljarku s kojom se bori tri dana. Kako je riba bila veća od barke, svezao ju je za bok. No dok je doplovio do luke, pojeli su je morski psi. Od ulova mu je ostao samo riblji kostur.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..